Последни Рецепти
Последни Статии

Световен ден на съня

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Всяка година, втория петък на март се отбелязва

Световен ден на съня World Sleep Day

През 2014 г. датата е 14 март. Провежда се по инициатива на Международната здравна организация и е посветен на проблемите на съня и здравето.
На този ден се провеждат много конференции и симпозиуми, посветени на проблемите на съня и на разстройството на съня на човек, защото сънят е много важен за здравето и състоянието на всеки.

сън

Средно в сън прекарваме една трета от живота си. Ако сънят не е достатъчен започват да се наблюдават проблеми не само с физическото, но и с психологическото здраве – паметта се влошава, появява се раздразнителност, затвореност, намалена работоспособност, развиват се различни заболявания. Загубата на 4 часа сън намалява реакциите на човек с 45%.
Недостатъкът на сън може да доведе до увеличен риск от инфаркт, инсулт, хипертония, а здравият сън е профилактика за тези заболявания.
Но и да се спи много е вредно. Златната среда е 7-8 часа сън. За да се наспим за това време трябва да се спазват няколко прости правила, които е хубаво да превърнем в навици
– Последното хранене да е 3 часа преди сън
– Без алкохол и кофеин преди сън
– Да спим в проветрено помещение
– Да изберем на твърда, равна повърхност, а ароматът на чисто спалньо бельо е един от най-харесваните
„Утрото е по-мъдро от вечерта“ тази народна мъдрост е на 100% приложима към реалния живот от лекарите. Затова наспивайте се добре!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории