Последни Рецепти
Последни Статии

Най-трудната седмица в годината

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Най-трудната седмица в годината

Социолозите са стигнали до извода, че седмицата след като сме върнали времето 1 час назад е седмицата в която нашата работоспособност е най-ниска, може да се снижи на половина с около 50% и това е седмицата в която симптомите на есенната депресия са най-силно изразени. Обяснението е просто – в 5 часа вечерта е тъмно.

esend

Ранното стъмване и понижението на температурите, унилото есенно време на дъждове, мъгли и кал са причината за влошавана на настроението на много хора. Според експертите седмицата от 26 октомври до началото на ноември е най-депресивната седмица в цялата година. Лошото настроение води и до намаляване на работоспособността.

В изследване обхванало около 2000 човека е наблюдвано при 52% от участниците в първата седмица след смяната на часовото време, че трудно се справят с работното натоварване, т.е. около една седмица е необходима за адаптацията към зимното часово време.
14% от анкетираните са се справяли толкова трудно с поставените задачи, че се е стигало до разговор с прекия ръководител.
8% е трябвало да вземат болничен заради подтиснатото настроение.
На много от анкетираните им е било трудно да се справят с разписанието си за деня, като някои дори са изпускали полет.
Именно по такъв начин започва проявата на есенната депресия.

За да се справим с унилото настроение помага слънчевата светлина, добрата компания и позитивната енергия на околните.
За да се справим с подтиснатото настроение можем да влезем в някой голям мол и да се зарадваме с някой малък подарък, да слушаме музика, която ни зарежда с енергия или да гледаме някоя комедия и да се посмеем.

За ноември синоптиците дават топло и слънчево време като прогноза, затова когато имаме възможност нека се разходим в парка и да се порадваме на багрите на есента.

Проверено за повишение на настроението помага приготвянето на вкусна рецепта, защо да не изнедаме близките си с някой сладкиш с тиква или ябълков пай.
Чаша червено вино и добра компания също могат да подобрят настроението ни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории