Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които водят до пристрастяване

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Храни, които водят до пристрастяване
Има храни, които не може да спрем да ядем, докато не свършат. Независимо колко усилия полагаме. Случвало ви си е сигурно с пакет бисквити, шоколад, чипс…

shokolad bonboni 1
Концепцията за пристрастяващите храни се обсъжда в научните среди. Според учени от университета в Мичиган хранителна зависимост не изпитваме към всички продукти. Зависимост, близа до тази към наркотиците, се създава само от сладки, мазни, наситени на вкус храни. В предишно изследване е било установено, че обработени храни, в състава на които са добавени мазнини, бързи въглехидрати (бяло брашно, захар), предизвикват привикване. Такива като шоколад, сладолед, сладкиши, и се наблюдават ефекти, които траят след консумацията им. Открива се връзка между похапването и психологическите и поведенчески ефекти, като повишена импулсивност и емоционална реактивност, както и специфични модели мозъчна активност.
В някои случаи хранителната зависимост може да бъде сравнена с тази към наркотиците – при раздялата на човек с любимия му продукт започва да изпитва едва ли не страдание.
Според статистиката по-склонни към хранителна зависимост са хора с висок индекс на масата (т.е. с наднормено тегло). При тях особено активно работи стимулираща структура на мозъка, която отговаря за чувството за удоволствие.

Храните са оценени като проблематични в най-голяма и най-ниска степен, въз основа на поведенческите и психолически ефекти, предизвикващи у участниците. Оказва се, че преработените храни водят до пристрастяване, докато тези, с високо съдържание на хранителни вещества и малко калории, почти нямат подобен ефект.
Храните, които пристрастяват най-силно са: пица, шоколад, картофен чипс, сладолед, бисквити. В противоположния край на скалата се намират: краставица, морков, ябълка, кафяв ориз, бобови култури.

В предишно изследване е доказано, че храни с висок гликемичен индекс предизвикват зависимост.
Установено е, че храните с висок гликемичен индекс предизвикват излишно чувство за глад и освен това стимулират в мозъка „центъра за удоволствие“ Извода е, че ако хората, които искат да отслабнат намалят в своето хранене бял хлад, картофи и сладкиши, то ще изпитват по-малко глад и по-лесно ще контролират своя апетит.
Под гликемичен индекс се разбира показател на влияние на даден продукт на глюкозата в кръвта. Като зависи от много фактори: виг въглехидрати, белтъчини, мазнини, както и от начина на термична обработка на продукта.

Речник: В човешкия мозък (също и в мозъка на всички бозайници) съществува „център на удоволствието” – сложна структура от неврони, които взаимодействат с различни части на централната нервна система. Този център се нарича nucleus accumbens и играе ключова роля за получаването на приятни усещания при човека и животните. Чрез удоволствието природата ни награждава за това, че сме направили нещо полезно. Това обаче се регулира от сложна система за „дозиране”. Алкохолът и наркотиците „заобикалят” тази система за регулация и действат директно на центъра, което е причина за лесното постигане на многократно по-голямо удоволствие от естественото при употребата им, но за сметка на израждането на психическа и физическа зависимост.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории