Последни Рецепти
Последни Статии

Заместители на прясното мляко

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Днес се приготвят рецепти, които са без глутен, без млечни, без добавена захар… Когато не е модна тенденция, а избор, който се прави, по здравословни причини или като отказ от храна от животни. Мнозина избират вегетарианско хранене като по-здравословно, някои спазват пост.
Дали една рецепта е без млечни е важна за тези, които алергия към лактоза.
Тогава идва въпроса за заместители на прясното мляко и на млечните продукти.
Защо днес има ръст на алергия към глутен и лактоза спрямо последните 40-50 години е нещо на което трябва да отговорят от МЗ, със сигурност е свързано с промяна на продуктите (да не знаеш когато мляко или кашкавал какво си купил?), забързаният начин на живот…

Ядковите млека са повече от модна тенденция.

Може да приготвите мляко от ленено семе. Необходимо е само да блендирате с вода.

Овесено мляко – от всики ядкови млека това се приготвя най-лесно и е най-евтино. Има високо съдържание на фибри и бета-глюкан – вид разтворимо влакно, което образува гъст гел, който преминава през червата.

Може да се приготви и конопено мляко. Без глутен е. Сортовете конпо са селектирани така, че да не съдържат от психоактивното вещество THC (на което дължи ефекта си марихуаната).

Може да се направи мляко от кашу или мляко от макадамия. Това са скъпи ядки на нашия пазар, но се получава вкусно.
Като сиренето също намери предложение с растителен произход – сирене от кашу се оказа вкусно, а тофу се прави от векове в Азия.

Веган сирене от кашу с ароматни билки
Лесна рецепта без желиращи агенти и без специални уреди
Веган сирене от кашу с ароматни билки

В нашата страна основно се добива краве мляко, козе и овче и биволско. Като овче и биволско се консумират главно като кисело мляко, сирене и кашкавал.
Краве мляко в естествения му вид, когато наистина беше добивано от крави (т.е. не си задаваш въпроса какво съдържа или от какво е направено киселото мляко или сиренето, без добавки на вода, палмово масло, нишесте и др) има запазено присъствие на родната трапеза, заради здравословните си ползи. Днес то все по-отчетливо отстъпва мястото си на синтетични типове млека, пак заради здравословни причини.

milk pix

– Краве мляко
Богат източник на витамин А, витамин D, калций, магнезий, калий и белтъчини. Но съдържа и потенциално опасни за здравето продукти като наситени мазнини, холестерол и лактоза (потенциален алерген, особено в детска възраст и менопауза при жените). Кравето мляко е и калорично.

Да съпоставим състава на кравето прясно мляко и най-разпространените му заместители – соево, бадемово, оризово мляко и кокосово мляко. Всеки от тези типове млека има своя нутриентен профил, с който е добре да се запознаем, за да правим максимално информиран избор между тях според нуждите си.

milk soy pix

– Соево мляко
По отношение на състава си е най-близкият роднина на кравето прясно мляко. То е извлечено от соеви зърна и е с много близко съдържание на мазнини и белтъчини. В повечето случаи е и допълнително обогатено калций и витамините А, В и D. Най-голямото му предимство идва от почти наполовина по-ниската калоричност и липсата на холестерол.
За специфични потребителски групи като жените в менопауза соевото мляко предлага високо съдържание на изофлавони, които помагат за намаляване тежестта на симптомите на климактериума.
Тофу или соево сирене – не съдържа и грам животинска мазнина, което го прави идеален заместител на месото по време на пости. И Може да се приготвят много рецепти с тофу.

Бадемово мляко
Произведено след сравнително прост процес на накисване на бадеми във вода, бадемовото прясно мляко не би имало кой знае какъв здравослвовен ефект, ако не се дообогатява с полезни съставки.
Като източник на протеини бадемовото мляко отстъпва на кравето и соевото, но пък в повечето случаи компенсира с други ползи. Ако не е допълнително подсладено, то съдържа изключително малко калории и никакъв холестерол. Освен това съдържа витамин Е, като съставка на бадемите или добавен допълнително, калций и много по-малко мазнини от кравето и соевото мляко.

Домашно бадемово млякоВкусно и лесно за приготвяне :)
Домашно бадемово мляко

– Оризово мляко
Оризовото прясно мляко обикновено е първи избор за хората с повишена алергична нагласа. То не съдържа лактоза или следи от соя или ядки, които отключват алергична реакция при много хора, чийто брой в последните години неизменно расте.
То се произвежда най-често едновременно от бял и кафяв ориз, като съчетава част от ползите и на двата типа зърна. Сред недостатъците на оризовото мляко в сравнение с кравето мляко и горепосочените му заместители е по-богатото съдържание на въглехидрати и по-бедното на протеини. Калорийната му стойност зависи основно от това дали е подсладено, но и неподсладените варианти калорийно са почти идентични с висококалоричното краве мляко.
Предимствата на оризовото мляко включват високото количество на калий, по което може да спори само с кравето мляко. Освен това съдържа сравнително високи количества калций, магнезий и витамин А и няма холестерол.

– Кокосово мляко
Като консистенция кокосовото мляко е най-близко до кравето – гъсто и плътно. Основната разлика идва от по-ниското съдържание на протеини и много по-високото съдържание на мазнини. Кокосовото мляко е най-богатото на наситени мазнини сред всички алтернативи на кравето прясно мляко. Това води и до много по-високата му калоричност в сравнение с тях. За сметка на това е безопасно за хората с алергии, поради липсата на алергени в състава му.

Пудинг с чия, кокосово мляко и банан
Пудинг с чия, кокосово мляко и банан

Информираният избор е основно изискване за правилен подбор на млечните продукти, които да консумираме. Сред отделните типове алтернативи всеки може да намери подходящата за себе си, ако алергична нагласа или чисто вкусови изисквания го възпират да консумира краве прясно мляко.

Много зависи и от личните предпочитания. Опитайте при възможност. Може да ви хареса. Направете информативен навик. И може да ви стане навик да пиете ядково мляко, соево, оризово или кокосово.

Остава въпроса от къде да купим? Аз самата съм опитвала оризово и соево мляко по време на дегустации в DM. Дали такива се правят у нас не знам. Съветът ми е да опитате даден заместител преди да го купите. За мен лично е проблем сладостта. затова трябва да се чете внимателно и етикета

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории