Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти с тофу

Добавено в китайска кухня, Японска кухня, Ястия без месо

Добави към моето меню

Тофу е много популярно в кухнята на Азия, САЩ, така и в Европа, може да са се намери в големите магазини у нас. То е основен продукт в много вегетариански диети.

Тофу – соево сирене
100 г тофу съдържа 15,7 гр белтъчини, съвсем малко мазнини, много желязо, магнезий и калий. Съдържа също така никотинова киселина, мед, калций, цинк, фосфор, както и витамините В1, В2 и В6.
Наричат тофуто кулинарен хамелеон, защото заради неутралния си вкус лесно се превръща в каквото поискате – вкусни щишчета със зеленчуци, шницел, кюфте, пълнеж за лазаня и др.
Не съдържа и грам животинска мазнина, което го прави идеален заместител на месото по време на пости.

tofу pix
Соевият продукт е изключително гъвкав и може да се използва в няколко приложения в кухнята. Но откъде идва и как се прави, разказва foodpanda.

9 любопитни факта за тофу

Тофу произхожда от Китай. Създаден е преди около 2000 години в Китай по време на династията Хан (206 г. пр. Хр. – 220 г.).

Тофу е направен като сирене. Един от странните факти за тофу е, че процесът на приготвяне на тофу е много подобен на правенето на сирене. Процесът започва със соево мляко. Добавят се коагуланти, за да се отделят твърдите вещества от течностите.

– Има три теории за изобретяването на тофу, но всъщност няма факти за създаването на тофу. Най-популярната легенда е, че е създадено от принц Ли Ан (179–122 г. пр. Хр.)

Тофу е тясно свързано с будизма. Разпространението на Тофу в Корея и Япония съвпадна с разпространението на будизма. Будизмът вярва, че убийството има негативни кармални последици за задгробния живот. В резултат на това убеждение много будисти са вегетарианци.

тофу с паста

тофу с паста

Тофу е японска дума. Името Тофу е японски термин, който произлиза от китайската дума doufu (мандарин), която буквално означава кълцан боб.

Тофу е много здравословно. Тофу е с ниско съдържание на калории на порция и е чудесен източник на протеини, желязо калций или магнезий.

панирано тафу със сусам

панирано тафу със сусам

– Бенджамин Франклин представя тофу в САЩ.

Тофу е бил ценен деликатес на самураите. По време на периода Камакура (1182-1333 г. сл. Хр.) Тофу е ценен деликатес на самурайската управляваща класа.

Замразяването на тофу го променя. Когато тофу е замразен, затворената вода се превръща в ледени кристали, които пробиват клетъчните стени. При размразяването тофу поема жълт цвят и по-твърда и каучукова текстура.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории