Последни Рецепти
Последни Статии

Какъв зехтин купуваме?

Добавено в Здравословно хранене, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Част от зехтина на българския пазар – смесван с олио или разтворители

За здравословните ползи на зехтина е казано много. Зехтинът е в основата на най-добрата диета за 2019 г. – Средиземноморската.

Затова въпросът какъв зехтин купуваме е актуален. Оказва се, че
Зехтин менте и наличие на химикали
се установява при изследване на Асоциация „Активни потребители”, през февруари 2019 г.

Как да избираме зехтин?
olive-oil pix

Закупени са 28 търговски марки от различни видове зехтин на пазара. След анализ на етикетите 13 от тях са дадени в лаборатория, тъй като са показвали признаци на съмнения, обясни Богомил Николов от асоциацията пред bTV. Поставихме акцент върху екстра върджин зехтин, защото са най-скъпи и най-податливи на манипулации и фалшификации, допълни той.

Оказва се, че в две от марките зехтин помаче е добавяна и друг вид мазнина – най-вероятно слънчогледово олио. „Това означава, че те трябваше да бъдат етикетирани като салатен микс. На етикета обаче е записано, че е зехтин, и цената е много над 10 лева”, отбеляза Николов. Той допълни, че това е абсолютна заблуда за потребителите – влага се заместител, който е много по-евтин, и се продава като скъп продукт.

При две от марките, които са изследвани, са установени органични разтворители 11 пъти над нормата. Става дума за тетрахлорметан и хлороформ.

„След като се направи първоначалната екстракция на зехтина чрез преса, остава т. нар. кюспе. В него също има още много мазнина и тя се извлича чрез разтворители по химичен път. Проблемът е в това, че установихме наличие на разтворители, които не са разрешени за тази дейност, трябвало да е да ползват друг вид”, обясни Богомил Николов. „Освен това има норми и се оказва, че количеството, което установяваме, е 11 пъти над нормата. Тоест след като е извършена тази манипулация с разтворителя, не са пречистили остатъка, така че този химикал да бъде в минимални количества”, отбеляза той.
Според него става въпрос за небрежност в процеса на производството.

Видове зехтин
Как да проверим какъв зехтин сме купили?
mediterranean-diets pix 2
В домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника.

– Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо.

– Зехтинът екстра върджин замръзва доста странно – на топчета.

– Химически обработеният зехтин пък прави много характерна утайка.

– Зехтинът, произведен от рафинирано масло, се втвърдява напълно.

На етикета на един от видовете зехтин например пише „помаче”, но той е абсолютно течен, обясни д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Само по цвят няма как да се ориентираме дали зехтинът е истински.
Кремена Стоева от БАБХ заяви, че няма да коментира резултатите от изследването, но от агенцията ще прегледат информацията на „Активни потребители”.
През 2017 г. при ударна акция на БАБХ са направени 1140 проверки на зехтин и растителни масла в следствие на което са спрени 10 000 литра.
„Установиха се редица несъответствия по отношение на състава, характеристиките и наименованията на зехтините, под които те се предлагат, които водят до заблуда на потребителя. Опасни продукти не сме установили, фалшификати също не сме”, поясни Кремена Стоева.
През миналата година са взети 12 проби за изследване на пестициди в зехтин и няма несъответствия, отбеляза тя.

Диетологът проф. Донка Байкова коментира, че химикалите, намерени в състава на зехтина, биха могли да представляват риск за стомашно-чревното здраве, черния дроб и бъбреците.

Екстра върджин зехтинът не се подлага на топлинна обработка, тъй като всички негови хубави свойства се губят. Той се ползва за директна употреба – за салати и дресинги, за брускети – припечени филийки полети със зехтин, натъркани със скилидка чесън и още добавки.
При готвене, при термична обработка, може да използваме рафинирани масла – като най-достъпно е слънчогледовото олио.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории