Защо е толкова полезна изварата?
Добави към моето меню
Изварата е един от най-достъпните млечни продукти, като цена и е ценен хранителен продукт, който човек може да консумира редовно. Но тя често е подценяван и пренебрегван продукт.
Има няколко вида извара в магазина. Според вида на суровината, от която се получава, изварата бива млечна, мътенична, суроватъчна, има и с етикет кашкавалена. А в зависимост от съдържанието на мазнината – пълномаслена, полумаслена и обезмаслена. Може и сами да я приготвите от пресечено мляко.
На английски е кварк (Quark) на руски творог, има и cottage cheese – Котидж сирене или прясно сирене. В магазина за мен всичко това е извара и избирам според цената и мястото, където се намираме и задължително присъства в храненето ни, защото е вкусна и полезна.
Изварата се усвоява от организма по-бързо от млякото.
Изварата е богат източник е на аминокиселини, витамини от група В, А и С, както и белтъчини и фолиева киселина. Съдържа омега 3 и омега-6 мастни ненаситени киселини.
В съдържанието й присъстват големи количества фосфорни и калциеви соли и около 20 аминокиселини, голяма част от които незаменими. Именно присъствието на специфични полезни вещества правят изварата подходяща храна през зимата.
Изварата – полезен продукт за всеки и всяка възраст
Изварата е пълноценна диетична храна, тя е в списъка с продуктите, които спомагат изграждането на висока имунна защита. Заради високото съдържание на протеини може да я включим в хранителния си режим.
Като достъпен и полезен продукт с извара приготвям много често различни рецепти
– омлети с извара и още зеленчуци
– добавям я в сладкиши, като заменям в рецепти за маскарпоне при чийзкейк и тирамису, като я разбивам с качествена сметана
– при печива и тестени закуски заменям чаша брашно с чаша извара
– може да се смесва с различни зеленчуци и подправки и се получава вкусен пастет за филийки
– може да се добавя към шейкове
– изварата може да се замразява, което не нарушава полезните й качества
Защо е толкова полезна изварата?
– Помага за отслабване
Изварата засища глада за дълъг период от време, без да нарушава обмяната на вещества. Тя е особено подходяща храна за тези, които се грижат за фигурата си. Усвоява се бързо, дори, ако човек има непоносимост към лактоза. Тя съдържа много белтък и полезни микроелементи както и аминокиселината метионин, която ускорява изгарянето на мазнини.
– Изварата полезна за черния дроб и жлъчката
Изварата е бедна на мазнини, същевременно е добър източник на белтъчини, които се състоят от сяра-съдържащи аминокиселини – цистин, метионин и др., предпазващи черния дроб от увреждания.
– Изварата е полезна при остеопороза
Тя е добър източник на калций, затова е полезна за хората, които са застрашени от остеопороза и чупливост на костите, както и за възрастните.
– Повишава имунитета
Изварата съдържа полезни бактерии, които подобряват баланса в чревната микрофлора и потискат размножаването на патогенните бактерии, които причиняват редица болести.
– Помага срещу атеросклерозата
Аминокиселините в изварата са полезни, защото помагат на организма да изхвърли токсичните съединения, които увреждат кръвоносните съдове и причиняват атеросклерозата. При атеросклерозата кръвоносните съдове губят своята еластичност, стесняват се и по стените им се отлага атеросклеротична плака. Това рязко повишава риска от инфаркт и инсулт.
– Изварата е добра профилактика на инфекции, в това число срещу млечница и други гъбични болести
– Намалява стреса
Консумацията на извара стимулира синтеза на хормона на щастието – серотонин, защото е богата на аминокиселината триптофан. Изварата съдържа и холин, които подобрява работата на цялата нервна система както и на мозъка.