Защо захарта не се разваля
Добави към моето меню
Или защо може да използваме захарта и солта като консерванти?
На опаковките със захар няма срок на годност. Тя на практика може да се използва неограничено време. Но защо?
Както сигурно е забелязал всеки от нас, бялата сладост не се разваля.
Когато бактерия или плесен “нападне” хранителен продукт, тя се нуждае от кислород, но най-вече от вода, за да живее и да се размножава. За това използва т.нар. несвързана вода, която се съдържа в почти всички храни.
В захарта обаче няма несвързана вода. И когато бактерия или плесен попадне в захар, просто умира. Това важи и за кафявата захар.
Принципът е същият като при солта – затова и двете дори се използват като консерванти.
По тази причина не се развалят чаят и сушените шушулкови растения като боб, леща, грах, нахут.