Последни Рецепти
Последни Статии

Пазете се от отрицателните емоции

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Пазете се от отрицателните емоции

Завистта води до затлъстяване

Завистта е чувство, което всеки е изпитвал в определен момент от живота си.
Понякога обаче тя може да доведе до редица заболявания и дори да бъде пагубна за човека. Малцина признават и осъзнават чувствата, които поражда завистта. Движени от завист, някои стават гневни, други се натъжават и приятелствата доста често страдат.
Ако се научим да се справяме със завистта, ще улесним и опростим живота си, твърди Ролф Хаубл, професор по психология от Франкфурт и автор на изследване върху завистта.

Тежките случаи на завист се наблюдават у хора с ниско самочувствие, които не са се научили да живеят според собствените си потребности и желания.
Мъжете, които завиждат, стават гневни и озлобени.
За повечето жени пък е типична депресивно-примиренческата форма на завист. Те реагират на завистта с разстройства на храненето и с насочване на агресията към самите себе си. Завистта може да доведе дамите до затлъстяване, булимия или анорексия.

Първата стъпка при преборването със завистта, която е и най-трудна, е да се признае и осъзнае чувството на завист. Завиждащият трябва да си даде сметка за жертвите, които даден човек е направил, за да придобие нещо желано. Например, че новата кола на съседа вероятно му коства часове извънреден труд. Едва когато човек си изясни какво реално усеща, ще може да преодолее завистта.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории