Зеле на трапезата
Добави към моето меню
Зелето, вкусно и полезно
Ако се замислим зелето, обикновеното бяло зеле, е може би най-зимния зеленчук.
Традиционно късната есен приготвяме кисело зеле от което може да се приготвят какви ли не вкусни рецепти. За зелевата, армеевата чорба – могат да се приготвят вкусни супи. Киселото зеле е символ на българската кулинарна традиция. Кисело зеле присъства и в много други кухни. Любопитното е, че в резултат на ферментацията диетичните, хранителните и лечебните свойства на зелето не намаляват, а дори нарастват!
От друга страна зеле може да се намери и през зимата в магазина.
От зеле може да приготвяме различни вкусни салата през цялата зима – варианти с моркови, с червено цвекло – бързо и вкусно и подходящо за тези, които са на диета.
Освен, че може да се приготвят толкова различни и вкусни рецепти със зеле, то е и полезно.
С какво е полезно зелето?
В 100 г прясно зеле се съдържат само около 25 ккал, а във вареното на пара – едва 15.
Зелето е изключително ценна диетична храна и заради съдържанието на тартронова (хидроксималонова) киселина. Смята се, че пречи на превръщането на въглехидратите в мазнини и стимулира „извеждането” на липидите от мастните депа, като по такъв начин спомага за оформянето на стройна и привлекателна фигура.
Зелето е нискокалорична храна, богата на огромен брой биологично активни вещества.
В зелето има ценни органични киселини (винена, която укрепва стените на кръвоносните съдове и пречи на отлагането на холестерола и мазнините по тяхната повърхност), пектин и ценни растителни фибри, които подобряват моториката на стомашно-чревния тракт и способстват за извеждането от организма на токсичните вещества, почти всички познати витамини – А, В, С, Е, К, бета-каротин, минерални вещества. По съдържание на витамин С зелето съдържа почти колкото лимоните и портокалите, затова и го наричат „северен лимон“.
Зелето съдържа минерали – калий, калций, магнезий, желязо, цинк, селен, фосфор и др. Калият благоприятства дейността на сърцето и възпрепятства задържането на повишено количество вода от организма. Цинкът подобрява либидото и мозъчната дейност, магнезият – дейността на сърдечния и останалите мускули, желязото помага на кръвообращението и при умора.
Сок от зеле способства за зарастване на язва на стомаха и помага при гастрит. За това свойство на зелето е отговорен витамин U, който не се съдържа в никой друг продукт.
Увеличава съпротивлението на организма на вируси и инфекции. Зелето съдържа много витамин С и го прави полезен продукт при простуда и грип и добър помощник за бързо оздравяване.
Благоприятно влияе на кръвоносните съдове зелето помага в борбата с „лошия“ холестерол, укрепва съдовете, бори се с образуването на съсиреци.
Зелето е полезно за храносмилането, помага за отделянето на стомашен сок. Затова зелето е разрешена храна при гастрит с понижена киселинност, запек и хемороиди.
Освен това и може би много полезно за хората на диета – зелето съдържа малко калории и затова може да се включва в храненето, когато искаме да отслабнем.
Важно! Зелето не се препоръчва при хиперкиселинност, гастрит, диария, поради вероятност от подуване на корема.
В народната медицина зелето се използва при изгаряния, гнойни рани и натъртвания. Може да помогнат компреси от нарязани на ситно зелеви листа, смесени с яйчен белтък. Такъв компрес правих наскоро при травма получена при каране на ски, изчетох няколко рецепти и направих следното – настърган картоф, нарязано на ситно зеле, белтък и лъжичка мед. С получената смес правих компреси, помогна за спадане на оттока и облекчава болката.
Как да изберем и съхраняваме зеле
Избирайте зелки с ярко зелен цвят, без тъмни или жълти петна, листата не бива да са повехнали. Ранните сортове зеле не трябва да се съхраняват дълго. По-късните зелки може да се съхраняват до 2 месеца, а късното зеле до 5 месеца. Може да се съхранява на сухо и хладно място, при температура не по-ниска от 1 градус.
В българската национална кухня зелето присъства традиционно през цялата година, особено през есента и зимата. По традиция през ноември се слага киселото зеле. Рецепти със зеле може да бъдат най-различни – салати, на супа, да се комбинира с ориз, боб, домати, в постни рецепти, да се сготви с пилешко, свинско, сармите са на особена почит, постни, с кайма или с кълцано месо. Всяка домакиня има своята рецепта за сарми. Зелевата, армеена, чорба също е на почит, с нея се приготвят вкусни зимни супи с праз или със свинско.
От прясно зеле също може да се приготви сок, като се изцеди. Особено полезен е за тези, които са на диета.
***
Има свидетелства, че зелето е било познато още в древен Египет близо 4000 години преди новата ера. По тези земи то се радвало на особена почит, тъй като се смятало, че има целебна сила и дарява младост и бодрост. Известният древногръцки математик Питагор пише: “зелето е зеленчук, който поддържа постоянна бодрост и ведро настроение на духа”. И така до днес