Последни Рецепти
Последни Статии

Киселото зеле предпазва от рак

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Едва ли има дом в който в края на октомври или в началото на ноември нак-късно да не се приготвя бидон с кисело зеле. Това са три проверени рецепти как да приготвите тази изконна за българина зимнина в градски условия в бидон на терасата и да имате от кисело зеле през цялата зима и да приготвяте много вкусни рецепти с него – от супа, през зелник, любимите сарми, печено зеле с ребърца или просто нарязано на ситно, поръсено с червен пипер и полято със струйка зехтин.
Кисело зеле на цели глави
Кисело зеле в бидон
Как да приготвим кисело зеле

Освен, че е толкова вкусно, киселото зеле е и много полезно.
Зелето, вкусно и полезно

kiselo-zele-1

Киселото зеле ни предпазва от рак
Киселото зеле може да предотврати в голяма степен раковите заболявания. Това каза пред БНТ диетологът проф. Донка Байкова.
В сезона на вирусите традиционната за родната трапеза храна е естествено лекарство.
Киселото зеле освен че съдържа много витамини, внася в организма ни и млечно кисели бактерии, които са натурален пробиотик.
“Влошават условията за развитието на патогенни бактерии, в това число и на различни ракови причинители. На второ място като минат през чревната бариера и стигнат черния дроб, потискат производството на холестерол и триглицериди. Тези млечно-кисели бактерии понижават алергичните реакции на организма. Произвеждат едни защитни мукопротеини, които отново ни предпазват поне с 30% от риска да развием рак. И то е доказано – много добра защита от рак на дебелото черво. С 66% има изследвания, че се понижава рискът от рак на млечната жлеза при консумация два пъти седмично”, посочи проф. Байкова.
Единственият минус е голямата концентрация на сол. Затова специалистите по хранене препоръчват солният разтвор да е едва 2%.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории