Последни Рецепти
Последни Статии

Богатството на градинските зеленчуци

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Богатството на градинските зеленчуци

Диетолозите казват, че мястото за получаване на витамини и полезни за организма микроелементи не е аптеката, а
пазарът на зеленчуци и плодове или градината

zelenchuci-gradinski

Витамините, които се приемат в естествен вид, а не от таблетки, се усвояват по-пълноценно, по най-естествен начин.
През лятото възможност за зареждане с биологично активни вещества дават градинските зеленчуци, богати на почти всички витамини.
Съдържат много витамин С, който е отговорен за здравината на кръвоносните съдове, както и за защитата срещу инфекции. Необходимата дневна доза от витамин С се колебае в граници от 150-100 до 60 мг дневно, като по-висока трябва е при хора, които живеят активно или полагат физически труд, както и при пушачите. Жените, които са бременни или кърмят трябва да включват в менюто си повече продукти богати на витамин С.
Зеленчуци като коприва, лапад, спанак, репички и др. са много богати на витамин С, както и в чесъна, копъра, магданоза. Тези подправки са богати и на каротин (провитамин А), необходим за здравината на кожата и лигавиците.
Големи количества каротин и витамин С се съдържат и в зеления фасул, лещата, граха. Бобовите зеленчуци се полезни и с растителните си белтъчини, необходими за основни градивни процеси в организма. Микроелементите, без които животът е немислим, са също важна съставка на зеленчуците. Минералното им съдържание е различно. Например много добър източник на калий са картофите, поради което се включват в диетата на сърдечноболните. Картофите съдържат още желязо, сяра, мед, както и витамин С.
Морковите доставят на организма по-големи количества калий, каротин и желязо.
Доматите са с високо съдържание на магнезиеви соли и се препоръчват на хора с високо кръвно налягане.
При проблеми с костите е добре да се наблегне на зеленчуци, богати на калций – спанак, чесън, праз.
Фосфор, в по-големи количества се съдържа в копривата, граха, пролетните картофи.
Тези два микроелемента (калций и фосфор) участват в строежа на костите, в процесите на възбуждане и съкращаване на мускулните влакна.
Желязото, с което са богати спанакът, лападът, копривата, е необходимо за образуване на хемоглобина в кръвта и за тъканното дишане. Особено полезно е за страдащите от анемия, обща слабост, умора.

Зеленчуците са богати на фибри и на целулоза
Баластните вещества на зеленчуците почти не се усвояват от организма. Целулозата обаче има голямо значение за правилната функция на червата, с нейна помощ зеленчуците допринасят за по-бързото изхвърляне на ненужните и токсични продукти, образувани в процеса на храносмилането.
Много полезни са и растителните пектинови вещества. Има ги в достатъчно количество в морковите, цвеклото, ряпата. Те почистват червата, поглъщайки вредните вещества. В някои зеленчуци (чесън, кромид лук, ряпа) се съдържат вещества, които убиват микробите и действат дезинфекционно.

Как да консумираме градинските зеленчуци
По възможност да се консумират само пресни, неувехнали и незагнили зеленчуци. Най-добре е да се обработват непосредствено преди консумация или преди да бъдат сготвени. Да се приготвя салата в количество, което може да се изяде на един път, защото губи вкуса и част от витамините си и не изглежда толкова свежа и апетитна.
Това особено се отнася за витамин С, който лесно се разрушава под въздействието на кислорода от въздуха. За да се запази, зеленчуците трябва направо да се слагат в гореща вода или да се приготвят на пара. Например при варене на обелени картофи, ако те първоначално се поставят в студена вода, която постепенно се затопля, се губят до 50 процента от витамин С. Но когато веднага попадат в кипяща вода, загубите са по-малки – около 30 процента. Препоръчва се картофите да се сварят необелени, а ако са с гарантиран произход и да не се белят.
Готвенето в медни и железни съдове също увеличава загубите на витамин С.

Нитрати
Как да различим продуктите, които съдържат нитрати?
Това са важни за растенията хранителни вещества, състоящи се от азот и кислород. Някои растения не само се нуждаят от нитрати за развитието си, но също ги съхраняват в големи количества. Например зелените салати, картофите, морковите. В природата микроорганизмите регулират нитратното съдържание в почвата, но за да е по-плодородна, фермерите добавят естествени и изкуствени торове. По този начин се увеличават нитратите в нея и в растенията.
Какво трябва да знаем за нитратите?

Попаднали в човека с храната, водоразтворимите нитрати в значителна част се отделят непроменени чрез бъбреците. Но бактериите в храносмилателната система са способни да преобразуват част от тях в други съединения – нитрити. Те от своя страна могат да се свързват с белтъчни вещества, образувайки N-нитрозамини, за които се приема, че имат канцерогенен ефект.
Не е абсолютно доказана връзката между високите количества нитрати в храната и възникването на ракови заболявания, но въпреки това Научната комисия по хранителни стоки на Европейския съюз причислява парниковите зеленчуци към един от основните източници на нитрати.

Разлика между парникови и градински зеленчуци
Приема се, че при парниковите зеленчуци нитратите са повече. За да се предпазим от нитратното обременяване трябва да бъдем внимателни и когато пазаруваме зеленчуците, когато ги съхраняваме и приготвяме рецепти.
За да се избегне превръщането на нитратите в нитрити, се препоръчва: пресните зеленчуци да се изяждат веднага след нарязването им и да се съхраняват на хладно. Установено е, че най-често в местата на срязване бактериите преобразуват нитратите в нитрити. Ястия с вероятно високо съдържание на нитрати да не се претоплят, защото при продължително нагряване на вече сготвеното ястие възможността да се образуват нитрити е по-голяма. Зеленчуците, за които допускаме, че имат нитрати, трябва обилно да се измиват с вода. С профилактична цел трябва да се изхвърля и водата от бланширането. Външните листа, дръжките на листата, кочаните, по-дебелите жилки и стеблото също се изхвърлят, защото там се складират най-много нитрати. Всичко това не означава да се отказваме или да намаляваме консумацията на зеленчуци. Трябва само разумно да ги консумираме

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории