Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти със зелени орехчета

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Рецепти със зелени орехчета
Знаем колко са полезни орехите. Те традиционно присъстват в нашето меню и в толкова много рецепти, които приготвяме.
Зелените орехчета се събират в края на май и началото на юни, когато са в стадий на млечна зрялост и са около 2.5 сантиметра в диаметър. Ядката е млечно бяла под светлата ципа и е мека, може да бъде прободена с клечка за зъби. Берат се преди да започнат да се втрърдяват.

orehi zeleni pix 1

Малките зелени орехчета също са полезни. Богати са на витамин B1 (тиамин), витамин C, желязо и други. Освен това зелените орехчета съдържат много ароматни съединения, белтъчини, йод, органични киселини, полиненаситени мастни киселини, флавоноиди, калций, кобалт, калий, магнезий,фосфор.
Вследствие на целия този комплекс от полезни съставки те се използват за различни отвари и настойки, с които се цели да се укрепи имунната система, да се подобри обмяната на веществата и да се нормализира стомашно-чревната дейност.
С тях може да приготвим
Ликьор от орехчета
Сладко от зелени орехчета

orehi zeleni
Малките зелени орехчета никак не са за подценяване. Те са богати на тиамин, витамин C, желязо и други. Съдържат витамин С (450- 1500 мг%), дъбилни вещества (25%) и специфичното вещество юглон.
Вследствие на целия този комплекс от полезни съставки те се използват за различни отвари и настойки, с които се цели да се укрепи имунната система, да се подобри обмяната на веществата и да се нормализира стомашно-чревната дейност.
Зелените орехчета не се препоръчват на хора, които са с повишено съдържание на йод в организма, както и при гастрит, псориазис, невродермит.

В народната медицина те се използват под формата на отвара като неспецифично средство за местно лечение на някои кожни заболявания ( като допълнение на лекарственото лечение) и като витаминен концентрат при болни от Базедова болест, скрофули, атеросклероза, повишено кръвно налягане и пр. С отвара от орехова шума и зелени орехчета се правят бани на деца, болни от рахит.

Маслен извлек от зелени орехчета
40 броя зелени орехчета се поставят в стъклен съд и се заливат с маслинено олио (зехтин). Запушваме съда и оставяме на хладно и тъмно място за около 40 дни. Пие се по чаена лъжичка три пъти дневно при Базедова болест.

Сладко от нарязани орехчета
40 броя зелени орехчета се накълцват на ситно. В стъклен съд се нареждат ред орехчета, ред захар и т. н. Сместа се затиска добре, за да се отстрани въздуха между редовете. Оставя се около един месец на хладно и тъмно място, докато се образува кафява каша, подобна на мармалад. От нея се взема по непълна чаена лъжичка три пъти дневно пред ядене при атеросклероза.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории