Зелени подправки
Добави към моето меню
Зелените подправки зареждат с витамини и минерали
Според науката за храненето – нутрициологията, приготвените рецепти трябва да доставят на организма белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и други вещества, както и да притежават приятен вкус, аромат и вид. Защото с храненето човек задоволява не само своите биологични потребности, но изпитва и приятни усещания.
Затова се използват различни подправки. Познати са над 350 вида подправки, но обикновено се употребяват около 85. Повечето са от растителен произход. Човек най-често консумира подправки, традиционни за своя народ. Някои се използват целогодишно, а на други се дава предпочитание през определен сезон.
През пролетта в България наблягаме на зелените подправки – магданоз, копър, джоджен, девисил, зелен чесън, зелен лук, както и босилек и салвия.
Магданоз срещу пролетна умора
Копър
Чесън зелен
Салвия
Основни правила
• Не варете зелените подправки при висока температура, защото етеричните им масла се разграждат и придават горчив вкус на ястията.
• Прибавяйте подправките в последния момент, преди да отстраните храната от огъня.
• Употребявайте ги в малки количества, за да не дразнят храносмилателната, отделителната и нервната ви система