Последни Рецепти
Последни Статии

Зелена разядка

Добавено в Аламинути, Българска кухня, вегетарианска кухня, Гарнитури

Добави към моето меню

Зелена разядка
рецепта за зелена разядка – много вкусна и лесна рецепта, която можете да приготвите през пролетта и да поднесете като мезе, с препечени филийки, като гарнитура и дори като основно ястие

500 гр спанак (коприва, лопуш, лобода, лапад, киселец или комбинация от тях)
4-5 стръка зелен лук
2-3 стръка зелен чесън
1 кофичка кисело мляко
1-2 с.л. олио (зехтин)

* Зеленината спанак, коприва, лопуш, киселец или комбинацията с която разполагаме се измива и се нарязва на ситно.
* В класическата рецепта се загрява олио и нарязания лук и зеленината се запържва, задушава, дори има една красива дума, която бабите употребват “кавърдисва” на слаб огън, докато се изпари водата. След което се прибавя разбито кисело мляко с нарязания на ситно зелен чесън (или стрити скилидки чесън)
* Аз поставям зеленината с нарязания зелен лук в голяма купа и го заливам с гореща вода, като го покривам с капак (тава) за 5 минути. След което го смилам в блендер.
* Добавям кисело мляко, до желаната гъстота. Овкусявам с нарязания на ситно зелен чесън, 1-2 с.л. олио и разбърквам.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории