Последни Рецепти
Последни Статии

Яжте пълнозърнест хляб, зеленчуци и плодове

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Яжте пълнозърнест хляб, зеленчуци и плодове

сутрин рано 6.30 закукста трябва да е готова децата отиват на училище – понеделник – ябълково руло и прясно мялко, вторник – мекици със сирене … Вкусно, апетитно, децата ядат, аз и съпруга ми не, инстиктивно посягам към плодовете. След като толкова много знам и чета по тази тема защо допуснах грешката да предлагам на децата си тесто? Колкото и да е традиционно, колкото и да е вкусно, не е правилно, ако искамe да са здрави, ние и нашите деца.

Съвременният модел на хранене на българина се характеризира с превес на технологично, термично обработени храни (вкусни, лесни за употреба, достъпни), с недостатъчен прием на свежи плодове, зеленчуци и на пълнозърнест хляб, със стремеж към употреба на ниско-енергийни диети – все факти, свързани с риск от възникване на недоимъчни състояния по отношение на витамини, минерални елементи, хранителни влакнини. Ето защо е необходимо да се увеличи консумацията на пълнозърнест хляб, зеленчуци и плодове – особено в сурово състояние.

Плодовете и зеленчуците съдържат ценни, жизнено важни за човека вещества с висока биологична активност: витамини, минерални соли, лесноусвоими въглехидрати, влакнини, органични киселини, ензими и др. Пълнозърнестият хляб доставя и определено количество белтъци, които балансират аминокиселинната композиция, т.е. качеството на общия белтъчен внос. Така в храненето на съвременния човек трябва ежедневно да присъстват разнообразни растителни храни, имащи особено изявена профилактика по отношение на широко разпространените социално-значими болести. Тези храни са бедни на мазнини, не съдържат холестерол и са нискоенергийни.

Нужното количество различни въглехидрати може да се осигури чрез ежедневна консумация на различни представители от групата на зеленчуците, плодовете и пълнозърнестия хляб. Важна въглехидратна съставка на тези храни са влакнините (целулоза, хемицелулоза, пектини, лигнини и т.н.), които в по-голямата си част са неусвоими от организма, но имат регулиращ ефект върху моториката на червата и повлияват благоприятно запека, както и излишния холестерол, отделяйки го с фекалиите (изпражненията). Лицата, които консумират недостатъчно растителни храни и пълнозърнест хляб, съответно – влакнини, са предразположени в по-голяма степен към затлъстяване, хроничен запек, хемороиди, рак на дебелото черво, чревни дивертикули. Консумирайте ежедневно повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести видове хляб.

Важно е да се съблюдават следните принципи:
* Да се консумират три или повече порции зеленчуци – не по-малко от 300 грама дневно (големината на една порция е една купичка сурови листни зеленчуци и 1/2 купичка други зеленчуци).
* Да се включват, както жълто-оранжеви зеленчуци – домати, чушки, моркови, тиква и др., които са богати на каротин (предшественик на витамин А), така и зелени листни зеленчуци – спанак, лапад, маруля, зелен лук, магданоз и др., които са с високо съдържание на витамин С и фолиева киселина.
* Да се осигури присъствието на две или повече порции разнообразни плодове, над 200 грама дневно, за предпочитане сурови (големината на една порция е една средно голяма ябълка, един портокал или един банан; 1/2 купичка малки или нарязани плодове; 3/4 чаша сок).
* Предпочитан десерт по здравословни съображения във всички случаи са плодовете и натуралните плодови сокове пред сладкишите.
* Менюто на съвременния човек включва минимум шест порции различни храни на зърнена основа, в т.ч. пълнозърнести хлябове.

Ниската енергийна стойност на плодовете, зеленчуците и пълнозърнестия хляб ги прави подходящи и предпочитани източници на ценни хранителни вещества в храненето на съвременния човек.

по howtoeat.info

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории