Кюстендилски зелник
Добави към моето меню
Кюстендилски зелник
Кюстендилски още Дупнишки зелник
Рецепта Любомир Югов
Продукти
За тестото
1000 г брашно, около 1 кг
250-350 мл. хладка вода
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
200 г сирене
за плънката:
2-3 стръка праз
4 с.л. олио
200 г сирене за плънка на корите,
брашно за разточване на корите
Приготвяне
• В голяма купа пресяваме 3 пъти брашното.
• Правим по средата кладенче и слагаме всички продукти и част от водата. Започваме да събираме брашното с течната част от средата на вън. Добавяме малко, по малко и останалата вода и замесваме средно твърдо тесто.
• Месим тестото около 10-12 мин., докато стане гладко и меко.
Омесва се хубаво тестото.
• Разделяме тестото на 1 голяма топка, 1 малка и останалото на 6 топки (при мен 4 топки).
• Всички топки тесто са съобразени с големината на формата при мен 30см. диаметър.
• Топките намазваме отгоре с олио, покриваме с кърпа.
• Оставяме топките да престоя 1 час да се отпуснат покрити с влажна кърпа.
• През това време приготвяме плънката. Стрък праз нарязваме на дребно + сол на вкус, намачква се с длани. Разбъркваме.
• Приготвяне на плънката за останалите кори:
Сиренето натрошаваме в купа.
• Отпусналите се кори започваме да разточваме.
Първо точим най-голямата кора,която трябва да е по-голяма от диаметъра на тавата. Тя ще служи за завиване на целият зелник. Разточваме много тънки и прозрачни кори като си поръсваме брашно,за да не залепват. След това разточваме двете малки кори, които трябва да са също много тънки и да са с големината на тавата.
• Другите кори са също тънки и без значени от големината. Всяка кора се разточва спрямо реда и в оформянето на зелника!
Оформяне на зелника
• В намаслена тава слагаме разточената най-голяма кора, като остатъка, остава извън тавата.
• Следва първата малка кора на дъното на тавата, върху голямата. Върху нея по средата на тавата слагаме зелената плънка.
• Плънката покриваме с другата малка кора,като плътно покриваме плънката.
• С долната малка кора правим кръг и “загръщаме”плънката така,че да не изтече нещо от нея.
• С останалите кори, които сме приготвили с плънка от сиренето, яйцата, млякото и маслото навиваме и слагаме около зелената плънка до изпълване на тавата. Поръсваме с малко сирене и масло.
• След това започваме да завиваме с най-долната и голямата кора,която оформяме като плисе около покритата плънка. Намазваме целият зелник с масло и оставяме да почине около 10-15 мин.
• Печем във фурна загрята в началото на 150 С, след което постепенно увеличаваме температурата, докато достигне до 200 С.
Сервираме нарязан на триъгълни парчета.
Зелникът е малко трудоемък, но си заслужава цялото време!