Земелки
Добави към моето меню
Земелки
Рецепта Vanya Djordjevic
Да не се бъркат със земелите, които се предлагат по магазините, тези са домашни и хрупкави.
Продукти
за тестото
450 г брашно
1 суха мая (7 г)
1ч.л.сол
1ч.л.захар
200 мл топло прясно мляко
60 мл олио
2 с.л. кисело мляко
1 яйце
Начин на приготвяне
• Смесват се сухите продукти в купа
• В друг съд затопляме млякото и в него добавяме яйцето, олиото, киселото мляко разбърква се добре и се прибавя към сухите продукти.
• Замесва се гладко тесто да не лепи за ръцете.
• Намазва се с 1с.л.олио и се оставя да втаса за около час, до удвояване наобема.
• Втасалото тесто се разделя на 10 равни части и се оформя като топки.
• Реди се в тава застлана с хартия за печене и се оставят за 15мин.
• През това време се прави смес от
120 г оризово брашно
4 г суха мая
½ ч.л.сол
½ ч.л.захар
1 с.л.олио
150 мл.топла вода
• Земелките се мажат с разтопено масло и със сместа от оризово брашно.
• Оставят се за още 15 мин. и се пекат на 190 градуса.
• Готовите земелки се завиват във влажна кърпа за 10 мин
Меки като памук с хрупкава коричка! Препоръчвам! Казва авторката. Опитайте и вие.