Сусамов тахан
Добави към моето меню
Сусамов тахан
Таханът, сусамовият тахан е един от продуктите, за които се знае, че е полезен.
Как да приготвим домашен тахан.
Необходими са
4 ч.ч. сусам (белен или небелен, черен)
1 ч.ч. сусамово масло (олио или зехтин, но придава лек маслинен вкус)
Както и блендер.
За по-лесно смилане сусама се запича предварително на сух тиган или във фурната за около 5-8 мин като се разбърква, докато започне да ухае.
В блендера се смесват сусама и мазнината. Сместа се пасира на максимални обороти. Оставете сместа да постои около 30 мин след което отново смелете. Трябва да се получи гъст, кремообразен тахан.
В първите си опити да приготвя домашен тахан не го смилах до кремообразна паста, но след като опитах шоколадов тахан от едно бурканче знам какво трябва да се получи – като консистенция е на течен шоколад и не му отстъпва по вкус. Такъв е и този, който се продава в магазина – като течен шоколад. В магазините също предлагат тахан, но домашният е за предпочитане.
Може да се съхранява в добре затворен буркан в хладилника.
След повече от 2 години от публикацията за Тахан се връщам отново на темата, затова тук няма да пиша за тахини, сосове, различни рецепти при които се добавя тахан, а за ползите от него и по-сладките рецепти, които зареждат с енергия когато ни очаква физическо натоварване.
Причината, че е вкусен и полезен продукт. И зарежда с енергия. Като хора запалени по планините мога да кажа, че една сусамка, лъжица тахан с мед или парче халва действат като спанак на Попай моряка.
Тахан с мед и орехи
Домашни сусамки с мед
Един от продуктите в които се слага тахан това е халвата. Има халва в която тахана е слънчогледов. И още една думичка има свързана с халвата – чувен. Това е, което прави халвата твърда и лесно трошлива с тънки нишки. И е растение, Див спанак, Дива лобода, Влашки спанак. Халвата се прави от захарен сироп, тахан, чувен и по желание ядки, какао, семена. Халваджийството е бил разпространен занаят у нас, днес във всеки магазин може да си купим халва, но някак го няма този момент, че това е продукт на националната ни кухня, както при гърците например.
Вкусни стават и бисквити направени с тахан: Овесени бисквити с тахан и мед
Съдържанието на 100 г тахан (в зависимост от вида може да има отклонения в стойностите):
мазнини – 50 до 60 г
белтъчини – 20 до 30 г
въглехидрати – 15 до 18 г
неразтворими фибри – около 9 г
оксалати – по-малко от 2.5
ккал – между 580 и 600
Таханът е изключително богат на витамини (В1, В2, В6, Е, РР), незаменими аминокиселини, калций, фосфор, магнезий, цинк, мед, силиций.
С какво е полезен тахана?
– Сусамовият тахан е признат за еликсир за стомашно-чревния тракт. Приеман сутрин на гладно с мед ,1-2 с.л., е чудесна профилактика на гастрит и язва.
– Високото съдържание на лесноусвоими мастни киселини, витамините В1, Е, биологично активен калций го прави подходящ за възстановяване на костно-мускулната система, както и за профилактика при остеопороза.
– Повишава съпротивителните сили на организма.
– Таханът е подходяща храна за първата половина на деня и когато ви предстои тежко физическо натоварване, тъй като ви зарежда с енергия за поне 3 часа.
– Внимателно с лъжичките тахан. Разграждането му започва бавно, заради високата съдържание на мазнини и не трябва да се прекалява с количеството.
– сусамовото масло е мазнина, която се усвоява напълно от организма
– Служи като база за разтвор на етерични масла, използва се за масаж на лицето и тялото и е много подходящо за суха и застаряваща кожа. Съдържа естествен слънцезащитен фактор и според Аюрведа извлича токсините от организма.