Сиропирано зепполе
Добави към моето меню
Сиропирано зепполе
Рецепта Валентина Кисьова
Продукти:
Парено тесто (може да се използва и за еклери)
2 ч.ч. вода (1 ч.ч. = 250 мл)
1 ч.ч. олио
1 щипка сол
2 ч.ч. брашно
8 яйца
Олио за пържене, около 200 мл
Крем
1 литър прясно мляко
8 с.л. захар
2 с.л. брашно
2 с.л. нишесте
4 жълтъка
1 лимон, настърганата кора може есенция лимон/
60 г краве масло
За украса:
2 с.л. пудра захар
Плодове от сладко (вишни, череши, къпини – цяло плодче)
захарен сироп:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
лимонова есенция
Начин на приготвяне:
• Водата, олиото и щипка сол се кипват в тенджера
• Добавят се 2 ч.ч. брашно и се бърка на котлона докато стане на топка
• Тенджерата се маха от котлона и се изчаква да поизстине леко. Добавят се едно по едно 8 яйца
• С помощта на пош се шприцоват кръгчета върху квадратчета от хартия за печене (за да не мърда хартията може да се намаже леко с олио и тогава да се сложи на плота)
• Загрява се олиото в съд, на средно ниво, за да не ги грабне огъня. Пускаме заедно с хартията в маслената баня. В началото ще потъне, но след това ще изплува и с помощта на пинсета се отстранява хартията
• След като се изпържат се вадят внимателно и се редят върху салфетка за да попие мазнината
• След това се потапят в охладен захарен сироп приготвен от 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода и лимонова есенция
• Подреждат се в поднос. Отгоре се шприцова от охладения крем. Най-отгоре се слага плод вишна от сладко. Може да поръсите с пудра захар.