Последни Рецепти
Последни Статии

Как сe приготвя паста

Добавено в Любопитно, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Как се вари паста
Разнообразието от видове паста е голямо.
Макароните обичат компания – това казват майстор-готвачите, и допълват, че докато варите макарони не бива да напускате кухнята нито за миг, защото трябва да ги разбърквате непрекъснато.
Първо прочетете какво пише на опаковката. Правило при варене на макаронени изделия е по 1 литър вода за всеки 100 грама продукт.
Макароните се добавят към интензивно вряща вода, в голям съд, с щипка сол, в която може да се добави и малко растително масло, за по-добър резултат.
Не смесвайте различни видове макарони – не са готови по едно и също време.
След като водата отново заври отново макароните се разбъркват, за да се отделят една от друга и от стените на съда.
По време на варенето трябва да се разбъркат още няколко пъти, но трябва да се прави внимателни, защото вече са меки.
Колко време ще е необходимо да се свари пастата зависи от няколко неща, от вашия вкус, от това колко е водата в която се варят, от силата на огъня, т.е. степен на котлона, от качеството на водата. Някои предпочитат пастата „а ла данте“, други – по-меки, затова трябва да опитате за да бъде по ваш вкус.
Прецедете макароните през гевгир или голяма цедка и овкусете с масло, зехтин или растително масло.

pasta vidove

Тортелини
Тортелините и равиолите са вид паста с пълнеж. Тъй като продуктите, от които е направен пълнежът обикновено – сирене, месо и гъби, имат специфичен вкус, сосовете за тях трябва да са доматен сос, лек сметанов сос с пармезан или просто овкусено с пресни подправки масло.

Спагети
Съдържат около 12 % белтъци, 72 % въглехидрати и около 0,5 % мазнини.
Лингуините, спагетите и капелините са вид паста под формата на лентички. Те са полуготови продукти, приготвени от пресувано и изсушено тесто от пшеничено брашно. По състав са обикновени (от брашно и вода) и обогатени (от брашно, вода, млечни, яйчени, плодово-зеленчукови и др. добавки). Имат голяма висока енергийна стойност (около 1500 kJ/100 g).

Макарони
Съдържат около 12 % белтъци, 72 % въглехидрати и около 0,5 % мазнини.
Макароните или пастата са полуготови продукти, приготвени от пресувано и изсушено тесто от пшеничено брашно. По състав са обикновени (от брашно и вода) и обогатени (от брашно, вода, млечни, яйчени, плодово-зеленчукови и др. добавки); по форма – тръбни (макарони), нишковидни (фиде и спагети), лентови (юфка) и фигурални. Имат висока енергийна стойност (около 1500 kJ/100 g).

Любопитно, но факт, който не е много известен е, че пастата съдържа необходимото количество белтъчини – 13 на 100 г, което спомага за отслабване, защото при консумирането на спагети и лазаня се топят мазнини, а не мускулна маса. Макароните съдържат и така наречените бавни захари, които изгарят бавно. Макароните и различните видове паста са богати на витамин В1, който намалява умората.

Първоначално пастата е била ястие, типично за Южна Италия, и по-специално Сицилия. Заради чистата вода, качественото зърно в района и обилното слънце, първото промишлено производство на паста започва в Неапол. Италианските емигранти пък отнасяли със себе си по света вкуса на пастата и идеите за различните и форми и размери.
Пастата има много разновидности – прясна или сушена, от дълга юфка до полумесеците с пълнеж и гигантските раковини. Някои видове паста са приготвени само от вода и брашно от грис, направен от твърда пшеница, което позволява по-лесното запазване на формата при варене. На други видове се добавят яйца, подправки и оцветители, извлечени от спанак, домати и други зеленчуци.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории