Жълто-оранжевите зеленчуци пазят от рак на пикочния мехур
Добави към моето меню
Пикочният мехур е кух орган разположен в малкия таз. Той има резервоарна функция и служи за съхранение на урината. Ракът на пикочния мехур се нарежда на четвърто място по честота – след рак на простата, белият дроб и дебелото черво. В статистиката той заема около 5 – 10 % от общия брой на онкологичните заболявания. По–често се среща сред мъжете и във възрастта между 60 – 65 години, макар да се наблюдава снижаване на възраста през последните години.
Оказва се, че начинът на хранене може да повлияе положително на развитието на този вид рак, посочва ново, ако в менюто се включват жълто-оранжеви зеленчуци. Резултатите са наблюдавани при жени.
Жълто-оранжевите зеленчуци пазят от рак на пикочния мехур
Изследването, извършено от учени от Университета на Hawaii Cancer Center под ръководството на Сонг-И Парк, включва 185 885 възрастни хора, които са част от по-мащабно изследване, стартирало през 1993 година. В продължение на близо 13 години 429 мъже и 152 жени развили инвазивен рак на пикочния мехур. Изследователите взели предвид половите различия и установили, че при жените има пряка връзка между консумацията на жълто-оранжеви зеленчуци и заболяването.
Жените, които консумирали най-много моркови, домати, тиква и др зеленчуци с жълто оранжев цвят били с 52% по-нисък риск от развитие на рак на пикочния мехур по време на проучването. Тези зеленчуци са богати на витамини А, С и Е, алфа-каротин, бета-каротин, бета-криптоксантин и фолиева киселина. Въпреки това обаче не е открита връзка между консумацията на тези зеленчуци и развитието на тумори при мъжете.
„Нашето проучване подкрепя тезата, че плодовете и зеленчуците са сред най-добрите средства за профилактика на рака“, казва изследователят д-р Сонг-И Парк.