Последни Рецепти
Последни Статии

Хинап

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Хинап
Хинапът (финап, китайска фурма, джиндифика, в Петрич – дзиндзифка,в Свиленград – барбарошка) на лат. Zizyphus vulgaris е ниско дърво или храст, което достига на височина до 8 м.
Плодовете му са продълговати, леко кафеникави, с лъскава обвивка, и костилка. Родината на плода е Източна Азия, но вече и в България има отделни места, на които се отглежда, най-вече заради вкусните и особено здравословни плодове, които дава.

hinap

Плодовете на хинапа са богати на захари, белтъчини, киселини, мазнини, на кобалт, йод, желязо и витамин C, който е до 18 пъти повече от съдържанието му в лимона, например.

hinap 1
Почти всяка една част от дървото може да се използва с лековита цел
• Костилката на плода, на дърво на възраст три години, е лек срещу рани и болки в корема.
• Отвара от корените стимулира растежа на косата.
• Плодовете се консумират за наддаване на тегло, регулиране на кръвното налягане и подобряване силата на мускулите.
• От кората на дървото пък се вари разтвор за промивка на очите
• Листата потискат глада за сладко. Когато се сдъвче едно листо, променя вкусовите рецептори и няколко часа след това захарта има вкус на пясък.
Растението не е капризно. Обича сухи и светли места. Издържа на ниски температури. Цъфти през юли, плодовете се берат през септември.
Може да се засади от издънка или от семенцата, които се съдържат в плода.
Плодовете могат да се консумират сурови, сушени, на компот или сладко.

snimki Пламен Дичев

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории