Хинап
Добави към моето меню
Хинап
Хинапът (финап, китайска фурма, джиндифика, в Петрич – дзиндзифка,в Свиленград – барбарошка) на лат. Zizyphus vulgaris е ниско дърво или храст, което достига на височина до 8 м.
Плодовете му са продълговати, леко кафеникави, с лъскава обвивка, и костилка. Родината на плода е Източна Азия, но вече и в България има отделни места, на които се отглежда, най-вече заради вкусните и особено здравословни плодове, които дава.
Плодовете на хинапа са богати на захари, белтъчини, киселини, мазнини, на кобалт, йод, желязо и витамин C, който е до 18 пъти повече от съдържанието му в лимона, например.
Почти всяка една част от дървото може да се използва с лековита цел
• Костилката на плода, на дърво на възраст три години, е лек срещу рани и болки в корема.
• Отвара от корените стимулира растежа на косата.
• Плодовете се консумират за наддаване на тегло, регулиране на кръвното налягане и подобряване силата на мускулите.
• От кората на дървото пък се вари разтвор за промивка на очите
• Листата потискат глада за сладко. Когато се сдъвче едно листо, променя вкусовите рецептори и няколко часа след това захарта има вкус на пясък.
Растението не е капризно. Обича сухи и светли места. Издържа на ниски температури. Цъфти през юли, плодовете се берат през септември.
Може да се засади от издънка или от семенцата, които се съдържат в плода.
Плодовете могат да се консумират сурови, сушени, на компот или сладко.
snimki Пламен Дичев