Туршия от тиквички
Добави към моето меню
Туршия от тиквички
рецепта за туршия от тиквички – чудесно мезе за зимните дни, толкова добро, колкото и киселите краставички
4 кг тиквички
16-32 скилидки чесън скилидки чесън
16 с.л. сол
листа от дюля или вишна
1 връзка копър или цвят копър
32-48 зърна черен пипер
за саламурата:
2 ч. ч. ябълков оцет
1 с.л. синапено семе
1 с.л. семе от копър
4 ч. ч. вода
* Избират се по-млади тиквички, без образувани семена. Почистват се тънко от кората, ако е необходимо, и се нарязват на тънки кръгчета, кубчета или пръчици;
* На дъното на буркан се слагат 2-3 зърна черен пипер, скилидка чесън и клонка копър (ако е цвят част от него, ако е пресен копър се нарязва на ситно и се омесва с тикчичките);
* Буркана се пълни до чертата с тиквички, слага се 1 с.л. сол и отгоре се слага като капаче 1 дюлево и 1 вишнево листо (заради дъбилните вещества листата правят туршията по-трайна, а заленчуците по-хрупкаваи);
* Марината се приготвя като се завира водата с оцета и се добавя синапено семе (по желание) и копърово семе. Маринатата ври около 5 мин;
* Още горещата марината се разпределя по бурканите. Ако бурканите не са достатъчно пълни (до чертата) се допълват с гореща вода. Слагат се капачките;
* В съда в който ще се варят бурканите се слага скара (може да се импровизира с пръчки или да се подложи кърпа) и се подреждат бурканите. Заливат се със студена вода, която трябва да ги покрие. След завирането бурканите врат 5 мин;
* Изваждат се и се подреждат с капачките надолу. На дригия ден се подреждат на мястото за зимнина.
Тиквички туршия могат да се приготвят като кисели краствички. Можете да ги нарежете на кръгчета, на кубчета, на къси пръчици. През зимата могат да се слагат като гарнитура, салата, да се добавят в комбинация с други зеленчуци и майонеза или да се приготвят с ориз или в китайско.
С 4 килограма тиквички ще напълните точно дъното на шестнадесет 800 мл буркана. И ако ги залеете с марината, те ще плуват като рибки.
Един буркан съдържа минимум 500 грама тиквички. Така че те трябва да са поне 8 килограма.
Саламурата няма да коментирам.
А идиотският ви софтуер не заслужава моето време.
Ако знаете по-добра рецепта, може да споделите
Тази е проверена и правена няколко пъти