Хайвер от тиквички
Добави към моето меню
Хайвер от тиквички
рецепта за зимнина с тиквички от руската кухня Икра из кабачков. Икра означава хайвер, но може да означава и пастет – идеално за гарнитура или да се поднесе с припечени филийки – вкусно е
6 кг тиквички
2 с.л. сол
0,5 кг доматено пюре или 2 кг домати
1 кг моркови
5-6 скилидки чесън
3-4 глави кромид лук
1 ч.ч. захар
200 мл олио
300 мл ябълков оцет
1 връзка копър
1-2 дафинови листа
* Тиквичките се настъргват на ренде и се отцеждат от сока;
* Лука и чесъна се нарязват на ситно, а морковите се настъргват на ренде;
* В голяма тава се загрява част от олито и се задушават лука, чесън и морковите. Добавят се настърганите и отцедени тиквички и се разбърква;
* Ако се приготвя с доматено пюре се добавя направо. Ако се приготвя с домати те се бланшират, смилат се с машинка или се настъргват;
* При тиквичките се добавя доматеното пюре или доматения сок. Ври така на тих огън около 40 мин, като се разбърква;
* Овкусява се с оцет, олио, дафинов лист, захар, ако е необходимо се добавя и сол на вкус, добавя се и ситно нарзания копър. След като заври овкусена смес се разпределя в затоплени буркани;
* Бурканите се затварят с капачки и се сваряват за 5 мин.
Хайвер от тиквички може да се приготвя през цялото лято, но някак не ми остава време, затова еди ден в началото на есента го приготвям на вилата като зимнина.