Последни Рецепти
Последни Статии

Хайвер от тиквички

Добавено в Консерви и зимнина, Руска кухня

Добави към моето меню

Хайвер от тиквички
рецепта за зимнина с тиквички от руската кухня Икра из кабачков. Икра означава хайвер, но може да означава и пастет – идеално за гарнитура или да се поднесе с припечени филийки – вкусно е

6 кг тиквички
2 с.л. сол
0,5 кг доматено пюре или 2 кг домати
1 кг моркови
5-6 скилидки чесън
3-4 глави кромид лук
1 ч.ч. захар
200 мл олио
300 мл ябълков оцет
1 връзка копър
1-2 дафинови листа

* Тиквичките се настъргват на ренде и се отцеждат от сока;
* Лука и чесъна се нарязват на ситно, а морковите се настъргват на ренде;
* В голяма тава се загрява част от олито и се задушават лука, чесън и морковите. Добавят се настърганите и отцедени тиквички и се разбърква;
* Ако се приготвя с доматено пюре се добавя направо. Ако се приготвя с домати те се бланшират, смилат се с машинка или се настъргват;
* При тиквичките се добавя доматеното пюре или доматения сок. Ври така на тих огън около 40 мин, като се разбърква;
* Овкусява се с оцет, олио, дафинов лист, захар, ако е необходимо се добавя и сол на вкус, добавя се и ситно нарзания копър. След като заври овкусена смес се разпределя в затоплени буркани;
* Бурканите се затварят с капачки и се сваряват за 5 мин.

Хайвер от тиквички може да се приготвя през цялото лято, но някак не ми остава време, затова еди ден в началото на есента го приготвям на вилата като зимнина.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории