Агнешко джобче : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Агнешко джобче

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Агнешко джобче с дроболинка по северняшки
рецепта Маргарита Димитрова

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

agneshko butche

ПЪЛНЕНО АГНЕШКО ДЖОБЧЕ С ДРОБОЛИНКА ПО СЕВЕРНЯШКИ

Всички знаем, че единият от символите на пролетните празници е агнешкото месо. Хубаво би било да отглеждаме агънца в домовете си, но не всеки има такава възможност. Родителите ми отглеждаха до преди няколко години, а сега смениха агнетата с яренца, които също са вкусни и крехки. Задължително е в нашата фамилия да има пълнена гадинка от този род на Гергьовден и не само, защото сестра ми има имен ден, а защото българинът трябва да спазва и продължава традициите си. На село агънцето или яренцето задължително се пълнят и пекат цели и то не къде да е , а в кирпичена фурна или в трап на селския мегдан. Тате казва и държи на думата си, че този ритуал ще се спазва със сигурност докато е жив, но се случи веднъж да не се пръкне на бял свят гадинка за празника и той буквално се разболя. Тогава реших, че аз ще приготвя агнешко, та дори и да не е цяло. Отивайки на магазина, аз се спрях и разгледах парчетата месо като правех преценка кое мога да взема, но да е такова, че да може да побере в себе си плънка. Е та как агнешко без плънка, която е такава прекрасна добавка към него?!

И ето го и моето „ джобче”, което напълних и изпекох, а то за приятна изненада по време на самото печене си изтъни ципата и се спука, а от него се показа и лекичко/ като в загадка / изтече плънчицата. Ако исках то да изглежда така, едва ли щеше да се случи, но ето- явно няма случайни неща.

gerge day trapeza

ПРОДУКТИ ЗА ДЖОБЧЕТО:
парче агнешко месо от бут с кост с тежина около 2 кг

ЗА ПЛЪНКАТА:
около 500 г агнешки дреболийки / микс/
1 каф. ч. ориз
3 глави стар кромид лук
десетина стръка зелен лук
3 стръка пресен чесън
2 сухи червени чушки
парченца от сухо червено домашно сушено люто чушле, предварително запечено на гьоз
250 г пресни гъби / ползвам печурки или челядинки/
шепа месести бели стафиди
шепа орехи
1 каф. ч. вода
1 каф. ч. олио

Задължителни подправки:
сол
1 с. л. червен пипер
черен пипер
чубрица
сух джоджен
2- 3 листенца девесил / по желание/
магданоз
малко лимонов сок
олио за помазване на месото и тавата
малко вода
сол – за поръсване на джобчето
300 мл вода и 200 мл бира, необходими за получаване на сосче при печенето
фолио – за процеса на печене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Предната вечер преди същинското приготвяне сварих дреболиите в леко солена вода, след което ги нарязах на парченца.
Сварих ориза, промих го в гевгир под течаща студена вода и го прибрах в хладилника.
В деня на приготвянето почистих месото, сгънах го, осолих го и го приших така, че да образува джоб, в който да може да се пъхне плънката.
Изсипах олиото в дълбока тенджера и в него запържих нарязания лук, а минутки след него и начупените сухи чушки и парченца от лютото чушленце. Сложих дреболиите, почистените и нарязани гъби и червения пипер.
Посолих на вкус и продължих запържването още 5 минути като не спирах да разбърквам.
Добавих ориза, орехите и стафидите, налях водата, овкусих с подправките и лимоновия сок, разбърках добре и отстраних сместа от котлона.
Оставих я да се поохлади и с нея напълних джобчето.
Поставих го в намазана с олио тава върху лозови пръчки, за да не залепне. Полях го добре с олио, а в самата тава налях посоченото количество вода и бира.
Завих месото с фолио и го сложих в предварително загрята на максимум фурна.
Печенето продължи 1 час на максимална температура, а след това още 1 час и 30 минути на 160 градуса, като два- три пъти отварях и проверявах дали не се е изпарила течността.
Отвих фолиото и полях печивото с получения сос.
Ако искате да имате повечко сос, долейте още вода.
Печенето продължи на същата температура, но с включен вентилатор до получаване на приятна златиста коричка.
До неговата готовност го отворих и го полях със сос още два пъти.
Извадих го, оставих го да „ си почине” , разчупих го и го сервирах със зелена салата, студена бира и топла, домашно омесена погача.

Наздраве и да ви е здраве!
И когато сме най- зле, все така да сме!

С пожелания за добър апетит, весело настроение и стопроцентова наслада:
МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории