Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които стимулират мозъка

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Храни, които стимулират мозъка
Мозъкът има нужда от качествена храна. С какво и как да нахраним сивите клетки за по-добра концентрация, за по-силна памет и по-добро мислене? Оказва се, че някои продукти са достъпни всеки ден трябва само често да ги включваме в нашето меню.
Овесени ядки. Много е казано затова колко са полезни пълнозърнестите храни. За някои от нас е навик закуската да бъде купа домашно приготвено мюсли. Овесената каша дава сили и засища организма, богата е на фибри. Освен това съдържа допамин, който ни помага да бъдем по-концентрирани и да се справим със стреса.
Вода. Нашият организъм работи само когато получава достатъчно вода. За да бъде мисловната ни дейност във форма трябва да пием по 2 литра вода на ден.
Риба. Много добра храна за мозъка защото съдържа омега 3-мастни киселини, които го подхранват и спомагат за справяне с депресия. Два или три пъти трябва да включваме в менюто си риба, а ако това е трудно помага старото правило „петък – рибен ден“ – тогава менюто ни може да бъде сьомга, риба тон, херинга

орехи
Орехите. Неслучайно по форма приличат на човешкия мозък. Те помагат да се справяме със стреса и повишават концентрацията. Съдържат витамини от група В, омага-3 мастни киселини и холин – вещество, което стимулира нервните трансмитери. Орехите са идеалната храна за мозъка преди изпит и при умствена работа. Консумирайте ги пресни, без да ги солите и печете. Много добре се съчетават с мед в различни комбинации.

боровинки
Боровинки, брани в Родопа планина
Боровинки. Това са едни от най-силните антиоксиданти, улавят свободните радикали и така предпазват мозъка. Съдържат антоциан – антиоксидант, който стимулира мисловната дейност.
Гинко билоба. При толкова реклама на различни препарат с гинко има ли нещо вярно? Казват, че екстрактите засилват концентрацията, помага да работим по-добре и улеснява транспортирането на кислород в кръвта. Главното – пречи да забравяме лесно.
Къри. От подправките тази смес не само прави ястията по-вкусни, но благодарение на съдържанието на куркумин, спомага организмът да образува вещества, които стимулират мозъка и предпазват от болест на Алцхаймер.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории