Последни Рецепти
Последни Статии

Храни за по-добър сън

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Храни за по-добър сън

Знаем, че не трябва да вечеряме късно. Златно правило е да не се храним три часа преди лягане.
Дори да се изкушите от някое късно хапване има храни, които ще ни попречат да заспим, такива като шоколад, люти храни..
Ако се прави изключение, хубаво е да бъдат храни, които няма да пречат на съня ни. Ето някои храни, които ще ни помогнат да заспим
Мелатонин – хормон необходим за здраве, добър сън и дълголетие

budilnik chas

Череши. Леки и приятни, независимо дали са пресни или изсушени, те са сред малкото храни, които съдържат мелатонин – хормонът, който контролира биологичния часовник на тялото и регулира съня. Те не само няма да навредят на добрия сън, но и ще го подсилят.
Банани. Съдържат калий и магнезият са естествени мускулни релаксанти, както и L-триптофан, който е прекурсор на мелатонин.
Препечените филийки ръжен хляб са добра идея, ако са без масло. Въглехидратите ще отключат висока доза инсулин, който ще ускори заспиването чрез освобождаване на умерени дози серотонин.
– Овесените ядки повишават кръвната захар, усилвайки секрецията на триптофан и инсулин. Богати и на мелатонин, който често се взима в лекарствена форма при безсъние.
Чаша топло мляко, не е мит. Защото е богато на L-триптофан. Чаша топло мляко с лъжичка мед. Малките количества мед влияят понижаващо на синтезата на орексин – наскоро открит невротрансмитер, който се свързва с бдителността.

Към каквото и да се прибягва, вземете го… на тъмно. Избягвайте да включвате светлини, препоръчително е да изчакате очите ви да привикнат с тъмнината. Секрецията на мелатонин зависи от интензитета на възприеманата от очите светлина. Ако се облъчите с ярка светлина, има голяма вероятност да нарушите цикъла на съня си, понеже организмът е решил, че вече е светло и трябва да се събужда.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории