Последни Рецепти
Последни Статии

Солта влияе на процеса на стареене

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Солта влияе на процеса на стареене на организма
Колко сол има на ден във вашето меню? Сол, не само тази, която солите от солницата, а и тази която се съдържа в продуктите на вашата трапеза.
Как да намалим употребата на сол
Подправки за по-малко сол
sol 1

Ето едно изследване, което може да ни накара да се замислим по темата.
Американски учени са стигнали до извода, че солта оказва пряко въздействие на процесите на стареене на организма. За проверка на този факт провели експеримент с участие на 800 деца на възраст от 14 до 18 години.
За визуализация на процеса на стареене учените са използвали дължината на теломерите на доброволците. Теломерите са обективен показател за биологичната възраст на организма. Самите теломери изпълняват защитна роля. С течение на годините дължината им намалява. Има и фактори, които допълнително намаляват дължината им.
По време на експеримента учените са установили, че децата, които консумират повече сол, повече от 5 г на ден, стареят по-бързо. Дължината на техните теломери се оказала по-къса отколкото на другите. По този начин се правят изводи че за по-дълъг и щастлив живот трябва да се отнасяме внимателно към своята храна и да следим за солта, която консумираме.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории