Козунак със зайче : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Козунак със зайче

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Козунак със зайче
рецепта Йовка Лукова

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

kozunak zaek

Необходими продукти:
8 яйца,
200 мл прясно мляко,
1 кубче жива мая,
3 ч ч захар
200 г краве масло,
1с л сол,
брашно колкото поеме

Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
Яйцата се разбиват със 2 ч ч захар, като един от жълтъците са оставя за намазване.
Маята се разтваря с малко хладко мляко и 1с л захар.
Брашното се пресява,слага се в дълбок съд, прави се кладенче.
Сипва се яйчената смес,разтворената мая,солта.
Омесва се и постепенно се прибавя останалото прясно мляко.
Когато тестото стане средно меко,се изкарва,започва да се меси,като постепенnо се прибавя разтопеното масло, меси се до тогава докaто тестото поеме около 150 г масло.
После се бие 100 пъти в масата.
Слага се в намазнен съд,покрива се и се оставя да втасва.
Когато,тестото утрои обема си, тогава се изважда и започва да се меси наново.
Едно малко топче се оставя за зайчето, останалото тесто се дели на три.Всяка топка,се разточва,намазва се с масло и се увива на руло.
Сплита се на плитка и се оставя така да втасва в намазнена тава.
Формата на зайчето се разделя на две и стените се облепят с отделеното тесто, събира се и се оставя малко да втаса, за да се изпълни формата.
Когато козунака втаса, намазва се със жълтъка и се пече на 180 градуса до готовност, само 15 -20 минути преди да е готов се намазва със захарен сироп и се посипва обилно със захар.

Изпичаме и козуначеното зайче.
Оформянето е въпрос на фантазия!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории