Оранжевите плодове борят рак на гърдата
Добави към моето меню
Оранжевите плодове и зеленчуци борят рак на гърдата
Много са и плодовете и зеленчуците в цвят оранжев, които включваме в нашето меню – цитрусови плодове, моркови, тиква, райска ябълка … те дължат оранжевия си цвят на Каротиноидите – органични пигменти, естествено съдържащи се в растенията и някои други фотосинтезиращи организми
Наличието в кръвта на голямо количество Каротиноидите прави настроението на човек по-отимистично
Последно проучване, направено сред 3 000 човека, показва, че жените с по-високи нива на каротеноиди в кръвта са с по-нисък риск от туморни формации в млечните жлези.
Консумацията на оранжеви плодове и зеленчуци, богати на каротеноиди, намаляват риска от рак на гърдата
В групата на каротеноидите влизат:
– бета-каротен – с високо съдържание в морковите и някои плодове;
– ликопен – в доматите, който се разглежда като полезен при профилактика на рак на простатата;
– лутеин – може да се набави от зелето, спанака, царевицата, яйцата, цитрусовите плодове и е много полезен за зрението.
Цитрусовите плодове и морковите, са с най-високо съдържание на каротеноиди, може да намалят и риска от туморни образувания. Каротеноидите насърчават правилната клетъчна комуникация, което е предпоставка за ограничаване появата на ракови клетки.
Тютюневият дим разрушава структурата на каротеноидите и респективно тяхното действие.
Проучването е публикувано в Journal of the National Cancer Institute.