Пиле на лютика : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Пиле на лютика

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Пиле на лютика
рецепта Маргарита Димитрова

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

pile lutika

ДОМАШНО ПИЛЕ НА ЛЮТИКА /кокошка или петел/
Рецептата е от с. Лепица, Плевенско

Много вкусна, оригинална и типично северняшка рецепта.

Знам я най-напред от баба, а след това традицията в нейното приготвяне продължи мама. Захранена съм с такова пиле в комбинация с лютика и до ден днешен го правя и на моето семейство. Пилето трябва да е домашно, да е опърлено със запалена хартия /даже вестник/ , лееекичко да жилавее, а самото ястие да има сос, в който да си топнеш с топла питка. Такава лютика се прави и с кокошка или петел. Непременно трябва да има чесън. Чушките задължително ги кълцаме с кълцалника и то в калената паница. Много често, когато започна да тъкмя тази пилешка вкусотия, аз казвам: „ На мама лютиката!” , а съпругът ми добавя: „В паницата на баба! „

Толкова е вкусно това ястие, че ако не сте го правили и решите да го опитате- няма да спрете да го приготвяте. Повярвайте ми! Някога баба /лека и пръст/ не ползваше вилица, а си топеше залците от питата в лютиката като заедно с нея си загребваше с пръстите и от мръвчиците. След всяко поставяне на залъка в устата и се чуваше едно шумно облизване – и на палеца, и на устните после.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 пиле
около 1 кг домати
около 1 кг чушки
няколко скилидки чесън
магданоз
сол
малко захар /ако са по- кисели доматките/
олио – за запържване

petel

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Пилето се изчиства и се сварява в леко посолена вода – може цяло, може и на парчета.
Обезкостява се.
Чушките се пекат на жар или ламарина, слагат се под капак, за да се задушат, след което се белят и се режат на парчета.
Кълцат се грубо, но непременно в калена /пръстена / паница.
Доматите също се режат на парчета.
Печем ги във фурната или пък ги изваряваме със сол и захар на вкус, като накрая им се сипва олио, за да се позапържат.
Към тях добавяме скълцаните чушки и месото и ги запържваме малко.
Лютиката се отстранява от котлона и чак тогава се овкусява с накълцания чесън с малко солчица /отново в калената паница/ и нарязания магданоз, разбърква се, оставя се малко да поизстине и… се сервира обезателно с топла пита и с домашно руйно вино! :)

РЕЦЕПТАТА ИЗПРАЩА:
МАРГАРИТА ДИМИТРОВА

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории