Постна пита слънце : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Постна пита слънце

Добавено в Българска кухня, Хляб, питки

Добави към моето меню

Постна пита слънце

Правенето на хляб е като ритуал и наричане. Така и у дома не се появи машина за хляб, защото ми доставя удоволствие на връзката между мен и продуктите. Усещам различните брашна и им предавам форма

постна пита
В магазина основно се предлага бяло брашно (тип 500) но по-често избирам и трудно намирам качествено пълнозърнесто брашно (трудно се намира и благодарности на мелницата в Сливен, които ми изпратиха от техните пълнозърнести брашна) Ръжено брашно намирам все по-трудно у нас, но ако намеря то е на Мелница Балван или вземам от Слънце и Луна

За да се направи хубав хляб е достатъчно е само мая. Или да се научим да правим хляб с квас. И вода.
Семена може да добавим всякакви – ленено, макови, сусам. Да добавим слънчогледови или тиквени семки. Овесени ядки. Маслини. Или плодове или зеленчуци – домати, моркови, тиква, ябълки … получават се различни и вкусни варианти
Това е вариант на
поста питка слънце

подходяща за време на пости и за Бъдни вечер

Продукти
1 пакетче мая
Около 1 кг брашно (бяло, тип 500)
1 ч.л. захар
Щипка сол
Около 400 мл хладка вода
2-3 с.л. олио

За поръска
2 с.л. сусам
2 с.л. ленено семе
4 с.л. маково семе
За намазване за да е постен вариант маргарин или олио (най-добре е с краве масло или домашно приготвена свинска мас)

Рецепта за постна пита слънце
• Водата трябва да е хладка, толкова че като се потопи пръст в нея да може да се търпи. Поставя се натрошеното кубче мая, захар, щипка сол и няколко с.л. брашно
• Сместа се оставя да шупне, около 15 мин
• През това време 600 г от брашното се пресяват и се сипват в голяма купа. Прави се кладенче и се сипва шупналата мая
• Замесва се меко еластично тесто, като се добавя при необходимост още брашно. Накрая се примесва с 2-3 с.л олио. Загъва се с мека кърпа и се оставя за около час за да втаса
• След това тестото се разделя на две части,като едната част се разделя на още 2 части
• Големата част се разделя на 3 топки, всяка от топките се разточва леко и се намазва обилно с масло (в случая за да е постна с маргарин или олио) и се поръсва с маково семе. Питките се слагат една върху друга и се разточва толкова колкото е голяма тавата
• Поставя се в намазнена тава и се срязва като торта, като се оставя два пръста до края. Всеки от образуваните триъгълници се вдига. Поръсва се със сусам
• Така се постъпва и с другата част тесто, като се поръсва със сусам
• Третата топка се слага по средата. На нея може да се оформи някакво пожелание с букви или картинка
• Питата се слага във фурната и се включва на 50 градуса. Така докато си удвои обема, около 30 мин
• След което се включва фурната на 190 градуса (отгоре и отдолу) и с пече до готовност. Може да се сложи на дъното на фурната тавичка с вода, така питата ще стане по-вкусна
• Поднася се топла на масата, като се извади от тавата

Как да направим пита слънце (цвете) в стъпки тук

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории