Последни Рецепти
Последни Статии

Как да се храним правилно

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Как да се храним правилно
Нека храната ви бъде лекарство и лекарството – храна! (Хипократ)
продължение

4. Правила на хранене
Има хора за които няма определени часове за хранене, няма значение в какви условия се хранят (може в движение, може и пред компютъра), не се интересуват от тенденциите в здравословното хранене. Има някои правила, които е хубаво да се следват, доколкото това са правила са въпрос на организация и желание
1. Преди хранене трябва да се измият ръцете, ако е необходимо работното облекло да се смени
2. Преди хранене трябва да си дадем време за почивка, да се настроим затова, че ще се храним, за да можем да приемем храна в спокойно настроение и да усетим вкуса на всяка хапка
3. Да подготвим масата за хранене, да почистим масата, да застелим покривка, да нагласим масата, салфетки, прибори, чаши, да сложим толкова храна, колкото е редно – например, ако сложим много хляб може да изядем повече. Може да пуснем релаксираща музика.
4. Да не говорим за сериозни неща на масата, да не четем и по възможност да не говорим по мобилен телефон
5. Преди хранене (30 мин предварително) е хубаво да утолим жаждата си
6. Да се храним бавно, като внимателно сдъвкваме всяка хапка
7. След хранене е редно да си измием устата (може и зъбите)
8. Температурата на топлата храна и напитки не трябва да е повече от 60 градуса и не по-малко от 9 градуса за студените

сервирана маса

5. Съставяйте меню
Разумен прием на хранителни продукти – това е може би най-краткото определение на правилно хранене. Процесът на приемане на храна трябва да се планира поне един ден напред, но е по-добре, ако се планира за седмица, съставя се меню, списък за пазаруване, къде, кога и как, съобразяване с принципите на сезонното хранене. Трябва да се следи за това кои продукти включваме в менюто си и в какви количества всеки ден, да се интересуваме когато купуваме какво купуваме, да четем етикетите и сроковете на съхранение, да следим и за препоръки на диетолози и личен лекар. Хубаво е да се приготвят по-лесни рецепти, които изискват по-малко термична обработка, като използваме качествени домакински съдове и овкусяваме спо-малко сол и повече зелени подправки. И най-вече трябва да се съобразяваме със семейния бюджет и да планираме в него разходите за храна.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized