Кои са най-вредните храни
Добави към моето меню
Това са храни, които се предлагат във всеки магазин, консумираме често, макар и да подозираме, че може и да ни вредят
– Газирани напитки – съдържат много захар и консерванти. Могат да навредят на стомаха, разрушават костите и зъбите, затрудняват работата на бъбреците и сърцето. Газираните напитки могат да се заменят с вода и прясно изцеден сок, фреш, смути или домашно приготвен сироп.
– Пушени продукти и колбаси – най-голямата опасност е, че не знаем от какво точно са направени и как са съхранявани. Често в тях няма месо (ако някой знае как 300 г мек колбас струва по 1 лв, а 300 г шпек под 2 лв или какво има в кренвиршите), сигурно е, че съдържат много консерванти. Мазнината, която съдържат застрашава работата на сърдечносъдовата система и водят до наднормено тегло – не случайно се появиха реклами на колбаси, които съдържат по-малко мазнина. Пушените продукти колбаси и риба са опасни и заради натрупването на карциногенни вещества, т. нар. N-нитрозамини и бензопирен
– Сосове – това са майонеза, кетчуп, горчица и различните варианти и предлагани салати, които се предлагат. Пълни са с оцветители, консерванти, подсладители и още химия, често съдържат и генномодофоцорани продукти. Съдържат много калории, а майонезата е една от най-мазните храни – рецептата за домашна майонеза съдържа жълтъци и олио, предлаганата в магазина и много консерванти
– Сладолед – този, който се предлага в търговските вериги трябва да погледнем етикета, за да знаем какво съдържа. Честата консумация може да забави обмяната на веществата в организма ни – дължи се на изкуствените сгъстители и аромати, които съдържа, често и растителни мазнини. Освен това съдържа и захар, транс мазнини, изкуствени овкусители, оцветители. Най-основна рецепта за сладолед е 6 жълтъка и ½ литър мляко, захар на вкус, аромати – настъргана лимонова кора,портокал, листа мента, карамелизирани ядки, шоколад, ако ви се хапва сладолед – опитайте да го направите сами
– Сол и захар – наричат ги „бяла смърт“. Приемът на сол може да бъде заменен като овкусяваме приготвяните рецепти със свежи подправки. Продуктите, които приемаме съдържат достатъчно сол, за да добавяме и ние сол, която може да доведе до запоявания на сърдечносъдовата система, на бъбреците, до понижаване на имунитета.
Повишената употреба на захар води до затлъстяване, сърдечно-съдови проблеми.