Последни Рецепти
Последни Статии

Ресвератрол

Добавено в Здравословно хранене, Кулинарен справочник

Добави към моето меню

Много от нас са чували за веществото известно като
Ресвератрол
Това е природен антиоксдант, естествено химично съединение, полифенол, открит в гроздето, червеното вино и други храни и напитки.
Естественото набавянето на ресвератрол в организма е чрез консумация на червено вино, червено грозде, гроздов сок, фъстъци, черници. Присъства в състава на много биологично активни добавки (БАД) го прави достъпен и като препарат, но тогава не е толкова ефективен.

вино
Ресвератрол забавя стареенето, полезен е за сърцето. Но последни изследвания показват, че не е толкова полезен, колкото се смяташе по-рано.
Последни изследвания показват, че при възрастни хора ефекта от приема на ресвератрол се свежда до „не“ – това са изводите, проведени с участието на 27 здрави мъже на възраст 65 години.
Всичките мъже активно тренирали и приемали по 250 мг ресвератрол всеки ден в продължение на 8 седмици. В резултат позитивния ефект от физическата активност не бил установен – не били подобрени показатели за кръвно налягане, концентрация на липиди в плазмата и ниво на масксимално потребление на кислород.
Интересно, че по-рано при експеримент с лабораторни животни е било установено обратното – ресвератрол усилвал ефекта от тренировките.

Това идва още веднъж да покаже, че е едно когато приемаме полезните вещества чрез храната
Който пие вино се храни по-здравословно
и е друго, когато се приемат биологично активни добавки.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории