Последни Рецепти
Последни Статии

Савинден

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Свети Сава, Савинден
На 5 декември Православната църква отбелязва денят на Свети Сава Освещени.
Той е смятан за основател на множество манастири.
Според народните вярвания Свети Сава пази реколтата от измръзване, а хората – от порязване с остри предмети.
Именници през тези дни са: Сава, Савин, Савко, Саво, Сево Савчо, Савета, Савина, Савка, Савета, Елисавета; Сабин, Съби, Събе, Събко, Съботин, Съботко, Събчо, Сабина, Сабинка, Събка, Съботинка.

savinden

В народните вярвания на българите Сава се възприема и в женски, и в мъжки образ. При всички положения е светецът, който гони болестите. Затова на този ден във всяко семейство, особено там, където има деца, се замесват малки медени питки и се раздават на съседите за здраве на децата, за да не засява Сава болести. През целия декември месец има цел да се съхрани здравето, живота и берекета на семейството. Сава е този, който отваря вратата на Свети Никола.

Старо поверие разказва, че Сава и Варвара били две светици-девици, чиято мисия била да се грижат за здравето на децата. Понякога те се възприемали и като орисници, които имали пръст в съдбата на новородените.

Според други народни предания Сава не бил брат на Варвара, а жена, свързана с царството на мъртвите и света на болестите. Затова на този ден жените ходят на гробищата, палят свещи, раздават варено жито, ябълки и хляб за душите на умрелите.

Празника предците ни свързват и с магическото време, когато гадателки и баячки правят магии и заклинания, най-често за задомяване и против безплодие. В полунощ се събирали девойките за женене, като всяка носела торба с брашно и сито. Заедно с гадателките отивали на тайно място, по тайна доба. Докато момите пресявали брашното, възрастните жени ги учели как да държат ситото изправено, как да си избират подходящ съпруг, как да се задомят щастливо, да си родят здрави деца. Изричали магически заклинания, с надеждата, че желанията им ще се сбъднат
На местата, където Сава е възприеман като мъж, често се счита и за покровител на вълците.

мекици
рецепта за лесни и вкусни мекици

На свети Сава по стар обича се пържат мекици, които се раздават за здраве и благополучие.
Но основната суматоха около този и предния ден, преминава в подготовката за Никулден. Българите се подготвят и за Никулден – 6 декември. Емоционално свързван с дните на Варвара и Сава, той е своеобразна кулминация на предпразничната новогодишна обредност.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории