Свети Патрик
Добави към моето меню
“Нека покривът над нас никога не падне и нека ние – приятелите под него, никога не поддадем!” Това е най-популярният тост, който се вдига на 17 март – Деня на св. Патрик.
17 март е празник на Св Патрик (St. Patrick’s Day) – светецът покровител на Ирландия, Според легендата Св Патрик донася християнството на езическия остров и изгонва всички змии от него. В негова чест се устройва парад с песни и танци и се лее ирландско пиво – това е празник не само на ирланския светия, но и на ирландския дух.
Този празник преминава националните граници и се превръща в международен ден на Ирландия – в различни градове по света – Ню Йорк, Буйнос Айрес , Мелбърн, включително у нас се отбеляза деня на свети Патрик. Ярки шествия, паради и весели компании, облечени в зелено (националния цвят на Ирландия) могат да се видят навсякъде където живеят ирландци. На този ден, традицията е в петлицата на дрехата да се сложи детелеина, което е символ на късмет.
С името на Свети Патрик са свързани много легенди – например това, че с помощта на трилистна детелина е обяснил на хората понятие като Светата Троица „така, както три листа могат да растат на едно стъбло, така и Бог може да бъде в три лица“
Този ден е белязан от цвета на разлистената природа. Почти изцяло всичко е в зелено – хората носят зелени дрехи, ядат зелена храна и дори пият от прочутата зелена бира, за да отбележат значимостта на символа на детелината, а етикетите на ирладското усики са зелени. Блюдата и рецептите приготвяни за празника също са основно в зелен цвят – преди да се поднесе основното ястие се поднася зелена салата – от марули. Основното ястие е кокоши и гъши яйца, мед, ябълки, водорасли, а най-използваната подправка на този ден е див чесъ.
Ирландското меню от това време е включвало също риба като сьомга, пъстърва и змиорка, пушено свинско месо и хляб от различни зърнени култури – овес, ечемик и ориз.
Днес, дори в София, се отбелязва деня на свети Патрик – заведенията предлагат ирландска музика, дрескодът е цвят зелен.