Последни Рецепти
Последни Статии

Великденски венец – руло

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Великденски венец – руло
рецептата за конкурса е изпратена от Мария Георгиева
или как да приготвим вкусен домашен козунак

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

rulo 1
По стар български обичай за Великден нашите баби сами са си месили козунаците. Въпреки големия избор на пазара аз спазвам семейната традиция. Искам да споделя рецептата на моята баба:
Великденски венец – руло
Украсяваше го с боядисани червени яйца – колкото са членовете в семейството.

rulo 2

Продукти:
250 мл. прясно мляко
3 яйца /1 жълтък за намазване се отделя/
175 гр. захар
3 с.л. олио
1 с.л. свинска мас
1/2 ч.л. сол
1/2 кубче мая
1 ванилия
кората от 1/2 лимон
700 – 800 гр. брашно

rulo 3

* Яйцата да са със стайна температура.

Плънки: * течен шоколад и орехи
* сладко, орехи и канела
* стафиди и орехи

rulo 4

* боядисани яйца според броя на членовете в семейството
за украса на венеца
* мак,сусам и захар за поръсване

rulo 5
Приготовление:

В купа се прави закваска – млякото се затопля и в него се слага маята,
солта, 2 с.л. захар и 3-4 с.л.брашно до кашица.
Оставя се около 1/2 час да шупне.
Яйцата се разбиват със захарта като за кекс,като отделяме 1 жълтък
за намазване, който размиваме с 2 с.л. прясно мляко.
Към разбитите яйца се прибавя втасалата кашица.
Прибавя се брашно да се посгъсти и се доомесва на плот
до средно меко тесто.
Месенето продължава, като ръцете се потапят в мазнината.
Меси се докато започнат да излизат мехури или се бие в масата.
Оставя се да втаса на топло докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на 3 части, които се разточват
на дълги и тесни ленти.
Всяка една се посипва с различна плънка и се загъва,
като се похлупват двата края за да не излезе плънката.
Оплита се плетеница, като по време на плетенето
се разпределят равномерно и боядисаните яйца в нея.
Поставя се в намаслена и набрашнена тава с чаша посредата.
Загъва се и се оставя на топло да втаса отново.
Намазва се с размития жълтък и се поръсва със сусамено,
маково семе и захар.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 мин.
Като първите 15 мин. фурната не се отваря.

rulo 6

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории