Хранене и добро зрение : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене и добро зрение

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Хранене и добро зрение

Грижа за нашите очи

Има един значим фактор за съхраняване и укрепване на доброто зрение и това е храненето. Правилното хранене ни позволява да поддържаме очите си в добро състояние максимално дълго, за да се радваме на света в неговите цветове и форми.
Здравословното хранене се състои в няколко прости принципа, които са в сила за здравето на целия организъм:

zrenie 10

– умерено хранене
– пълноценна, лесноусвоима и разнообразна храна, в зависимост от сезона
– задължително присъствие в менюто на продукти, богати на витамините А, В и С.

При заболявания на очите организмът се нуждае особено много от витамини А, В и С, т.е. “класическите” антиоксиданти + многофункционалния витамин В. Затова и правилното хранене, насочено към запазването на очите и поддържането на техните функциите, трябва да включва в себе си продукти, в които тези витамини са в по-голямо количество.

Витамини, полезни за доброто зрение
Витамин А се съдържа най-много в морковите, доматите, марулите, зеления грах, лука, изварата.
Витамин В – в зеленчуците, гъбите, млечните продукти.
Витамин С – в шипката, картофите, киселото зеле, цитрусовите плодове.

Най-богатият източник на витамин С е
сокът от моркови.
Натуралният сок от моркови, приготвен у дома може да се съчетава с ябълки, целина или цитрусови плодове.
Той отлично “храни” цялата очна система и се усвоява бързо и добре. Този сок може да се пие според желанието, но два пъти годишно всяка сутрин в продължение на 1 месец трябва да се изпива по 1 чаша сок от моркови.

Не трябва да се забравя, че
салатата от пресни моркови, задушените моркови и сокът от моркови
е добре да се употребяват със сметана или олио, тъй като витамин А е мастноразтворим.
Може да приготвяте супи и крем супи в различни комбинации, като морковите остават основна съставака. рецептата е толкова лесна, а рвезултата е впечатляващ – сварените на пара зеленчуци и разбити след това с блендер, се овкусяват само с малко масло или сметана и се поднасят с кротони.

При заболявания на очите и зрителния нерв, при катарката и конюнктивит е ефективен
сокът от магданоз.
Магданоз има праз целогодишно на нашия пазар. През лятото можете да го отглеждате в градината или в сандъчета на терасата. През зимата преместете сандъчетата на прозореца. Магданозът може да се съхранява и във фризер.
Той е един от силнодействащите сокове и затова не трябва да се приемат повече от 30-40 мл дневно. Може да се смесва с вода или друг зеленчуков сок.
Изключително полезна е сместа от
моркови и магданоз.

Цвеклото също “освежава” очите и прочиства кръвта, 2 супени лъжици сок от цвекло могат да се добавят към сока от моркови и магданоз.

Положително въздействат на кръвоносните съдове на очите и
боровинките
във всякакъв вид: пресни, сушени или на сок, на компот или сладко. Те запазват своите уникални свойства, като се смесят със захар (1чаша захар на 1 чаша боровинки. това е прословутата сибирска рецепта за сладко – смесените 1:1 плодове и захар могат да издържат свежи до следващия сезон). През зимата могат да се съхраняват в хладилник.

Задължително пийте
шипков чай,
или шипково вино, който съдържа много витамин С. Неговата редовна употреба подпомага здравината и еластичността на кръвоносните съдове.

Хората, страдащи от късогледство, е добре да приемат и
глог,
който е богат на аскорбинова киселина (витамин С) и каротин (витамин А). Изсушените плодове глог, се обвалват в брашно и смесени с мед могат да се ядат като сладко, а изсушените листа и плодове могат да се използват за чай.

Тиквата,
която е богата на кератин, също е много полезна за очите

Това са продуктите, които теябва да приосъстват на нашата трапеза за да имаме добро зрение:
Пресен лук, магданоз, моркови, тиква, извара, яйца, черен дроб, морски храни, черни боровинки, пъпеш

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории