Последни Рецепти
Последни Статии

Зеленото е полезно

Добавено в Зеленчуци

Добави към моето меню

Какво правите със зелената част, листата, на морковите, червено цвекло, репичките?
Традиционно се изрязват и се изхвърлят.

Когато бяхме в Будапеща, едно от нещата, които ми направи впечатление в Халите, когато купувах зеленчуци, че на зеления лук – изрязват перата и ги хвърлят в коша. Беше станало навик първо да казвам, че не искам да ги режат. Няма нищо по-вкусно на пролет от филия хляб, парче сирене и стрък зелен лук и чесън от градината, а какви вкусни омлети се правят с него и в колко много рецепти го добавяме. Когато разказах на Ани за това, тя сподели, че в Мароко смятат червените чушки за лоши и не ги ползват, но ползват червен пипер.

И така, ако някой ползва зелената част на морковите, нека сподели как и за какво.
зелено

От листата на червеното цвекло могат да се приготвят сарми, така както с лозови листа. На Женския пазар имаше баби, които продаваха връзки с цвеклови листа.
За зелената част на червеното цвеклото се оказва, че се ползва в руската кухня, при приготвянето на различни супи, борш и дори има супа, която се нарича „ботвинья“, колко е разпространена като рецепта може да се съди по това, че ако руската жена не може да я приготвя я смятат за лоша домакиня.

С какво е полезна зелената част?
В листата на морковите, цвеклото, репичките се съдържат повече витамини и минерали, отколкото в самия кореноплод – много аскорбинова киселина, която помага да се борим със стресови ситуации и укрепва кръвоносните съдове, много фолиева киселина, която е полезна за мозъка и нервната система, както и при бременност, също така и много витамини от група В, микроелемнти като желязо, калий, магнезий, калций, йод.

Особено полезни са за хора със сърдечносъдови заболявания и диабет, както и при анемия, заболявания на щитовидната жлеза и други ендокринни патологии.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории