Пълнена агнешка плешка
Добави към моето меню
Пълнена агнешка плешка в було
рецепта Йовка Лукова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Пълнена агнешка плешка в було
Необходими продукти:
1 агнешка плешчица със част от ребрата,
1 л вино,
булото от агънцето
За маринатата на месото:
20 мл олио,
20-30 мл соев сос,
20 гр мед,
1 с л универсална подправка,
риган
мащерка,
ронена чубрица,
черен пипер,
кимион сол на вкус
За пълнежа:
100 грама маслини,
50 гр сланина,
150 гр пушени гърди,
100 гр ориз,
1 връзка зелен лук,
1-2 стръка чесън ,
50 гр масло,
джоджен,
кимион,
черен пипер,
1 с л червен пипер
Начин на приготвяне:
Продуктите за маринатата се разбъркват добре и се намазва с нея месото. По възможност няколко часа преди да се приготвя.
Лукът и чесъна се нарязват и се слагат да се запържат в мазнината.
Прибавят се нарязани на кубчета маслините, пушеното месо и сланината, накрая се прибавят ориза и подправките.
Залива се всичко с една чаша вода, за да набъбне ориза.
Плешката се напълва с изстиналата плънка, в джобчето което се получава между плешката и ребрата. Зашива се. Обвива се добре с булото и се залива с виното.
Пече се под фолио, като от време на време се отваря и се полива с течността. 200 -220градуса е температурата за печене, в зависимост от печката.