Последни Рецепти
Последни Статии

Катови кори – Пиде

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Катови кори – Пиде
рецепта Йовка Лукова

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

pide

Здравейте,

Казвам се Йовка Лукова от гр Раковски. На 30 години,омъжена и майка на три прекрасни дечица. След като прочетох за Вашия конкурс, реших и аз да се включа. От много малка обожавам да готвя и експериментирам. Изчаквах за да мога да пресъздам, подготовката на празника, точно така, както моята баба го е приготвяла преди повече от 40-50 год. Градът ни се намира на 30 км от гр Пловдив и се състои от три квартала. Както на всякъде,така и нашия град си има определени традиции и обичаи при подготовката на даден празник.

Запазена е традицията за Герьовден на трапезата да присъства агнешкото месо. В случая – “Пълнена агнешка плешка в було”,”Пържени агнешки дреболии в масло и подправки” и традиционните за празника в нашия край – “Катови кори” или ние както ги наричаме “Пиде”. Приготвяли са се и все още се приготвят. По принцип ги е правела най-възрастната жена в семейството. Традиционни са за празника, защото в миналото са се приготвяли от по – заможните семейства, а по-бедните са ги приготвяли само на празници.

Спазих традициите като замесих Пидете в нъщове, разточих ги на синия и опекох в глинен сач, като искам да подчертая, че тези интересни дървени неща са наследство на баща ми от неговия дядо. Баща ми е на 68 год, каза ми че нъщовете и стъпата с круснотоса на повече от 70 години, а синията и глинения сач на повече от 50год., дори се наложи при замесването да застела нъща с хартия, защото с годините се беше напукал.

stari kuhnenski uredi

Нъщ – голямо дървено корито,в което се е замесвал хляб и други тестени изделия
Синия – ниска кръгла масичка, около 1 метър в диаметър. На нея се е разточвало тестото и се е поднасяла храната
Стъпа и крусно – цилиндрично дървено тяло ,с вдлъбнато дъно.С помоща на крусното (дървен матрак с дръжки със заоблен край) се е “чукала арпа”Този процес представлява,обелването на ориза от люспата

Надявам се историята от снимки, които Ви изпращам да Ви хареса и гарантирам ,че всяка една рецепта е приготвена лично от мен с много голямо желание. В неделя живот и здраве, ще Ви изпратя още няколко традиционни рецепти за празника от миналото или както се казва ще заредя още веднъж синията. Само ще Ви подскажа,че една от рецептите е “Агнешко чеверме”, но не е това чеверме за което предполагам Вие се сещате, така се казва ястието във един от кварталите на града и няма нищо общо с чевермето, просто така му казват……,друга рецепта,която моето семейство много обича и аз лично я знам от моята майка (68год),а тя от нейната баба и която пак се е приготвяла за празници е “Тутманик със суроватка и извара” Няма да говоря за вкуса на Катми с коластра, Триеница, Трахана (Тарана е на нашия диалект,така го наричат по -възрастните жени) .Небезизвестен е и Пилаф с домашна кокошка (Пилау на диалект),при който цялата кокошка ври с дреболиите и ориза и после се оцежда останалата вода и се залива с препържено олио,изваждат седреболиите на кокошката и се прибавят във оцедната вода,застройва се и се получава страхотна супа………….ииииии стига съм се обяснявала,че няма да ми стигнат часове да изреждам вкусотийките,традиционни за нашия край не само за празници ,а и тези,които са се приготвяли всеки ден! :) Ако желаете по-нататък ще приготвя и тях и ще Ви ги пратяяя! Хайде стига съм се обяснявала,нека да не издавам повече изненадата за неделя!!! :)

Катови кори – Пиде

Защо са ги кръстили катови кори ли? Защото когато разкъсаш самата Пида, отвътре тя стои на катове (пластове)

Необходими продукти за 12-15 броя:
1000-1200 гр брашно,
300 – 400 гр свинска мас ,
около 500-600 мл блага вода,
2-3 с л олио,
1 с л сол,
1к л сода бикарбонат,
1-2 с л оцет

pide 1
Начин на приготвяне:
В брашното се прави кладенче. Слага се олиото, солта, содата се гаси в оцета и се прибавя и тя.
Започва да се замесва тесто, като постепенно се прибавя и водата.
Омесва се много добре и се оставя да почине за около 20-30 мин., след което отново се меси.
Тестото трябва да е меко но да не се лепи.
Дели се на три топки, които се разточват на големи кръгли кори. Всяка кора се маже със свинската мазнина.
Трите се слагат една върху друга и се завиват на руло.
С помоща на ръцете се изтегля рулото и се режат малки парчета, които се разточват на малки кръгли кори.
Пекат се на глинен сач и веднага след изпичането се намазват отново с мазнина! Това е!
Много калорични но убийствено меки и вкусни! :)

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized