Агнешко с булгур и зелен лук
Добави към моето меню
Агнешко с булгур и зелен лук
рецепта Румяна Атанасова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Здравейте, пише ви Румяна Атанасова от гр.Дулово.С голямо удоволствие се включвам във вашия празничен конкурс.Изпращам ви рецепта за Агнешко с булгур и зелен лук приготвена от мен.
Историята на тая рецепта е следната: Дядовците ми и по бащина и по майчина линия са израснали в овчарски семейства, закърмени са с агнешкото.Техните майки предават на своите снахи (моите баби ) тая традиционна рецепта за нашия край Добруджата. Моят баща, бог да го прости се казваше Георги. И всяка година се приготвяше агнешкото на пещ, става страхотно. Сега аз, го приготвям, малкият ми син е Георги. И така тая рецепта се е предала от поколенията и се е запазила и аз се гордея че бабите ми са ме научили как се приготвя и така и аз ще предавам нататък.
Необходими продукти за 6 порции:
2,5 кг агнешко месо
2 ч.ч булгур
1/2 ч.ч. ориз
1 връзка зелен лук
1 връзка дивисил
1 връзка джоджен
1ч.ч. доматен сок
черен пипер,червен пипер,сол
1 и 1/2 ч.ч. олио
Начин на приготвяне:
Агнешкото месо се нарязва на порции. Слага се, да се завари леко и се препенва. Зеленият лук, девисила и джоджена се нарязват на ситно. Ориза и булгура се измиват. Запържват се в олиото част от нарязаните подправки и зеления лук. Добавят се ориза и булгура и те се запържват. Добавят се доматения сок, червения пипер и сол на вкус. Добавят се 8 ч.ч. топла вода. Отгоре се поръсват останалите нарязани подправки и се поръсва с черния пипер.
Да ви е сладко!