Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти на шеф Иванов

Добавено в Любопитно, Наши гости

Добави към моето меню

Един от известните български готвачи е шеф-готвачът Пеньо Иванов. Известен е и с кулинарния фестивал „Пъстра трапеза“, който се организира в различни градове и се превръща в чакано събитие.

Дни преди Гергьовден шеф Иванов ни е на гости и сподели с нашите читатели две нови рецепти за празника
Пълнено агнешко бутче
Агнешко бутче с подправки

Със своето майсторство той е известен както у нас, така и зад граница. Известен е със своите тематични менюта за различни празнични поводи, с участието си в многобройни кулинарни предавания… „Добра организация, дисциплина и сърцатост в работата” – разкрива част от тайната на успеха.

shef ivanov

За първи път стъпва в кухня, когато е на 15 години. „Беше в една обществена столова. Сутрин белех картофи и лук, а следобед миех огромни тенджери и тави, но ми харесваше”. Учи в софийския Техникум по обществено хранене, като не спира да работи. Пробва се като готвач в различни курортни градчета в България.
„С упорит труд и диплома в джоба стигнах до главен готвач”, спомня си Пеньо Иванов и допълва: „Продължавам да съм в кухня. Вече имам и фирма за комплексно консултиране на ресторантски бизнес. Дейността ми включва обзавеждане и проектиране на кухни, дообзавеждане и подобрение на вече готови проекти, изграждане на меню, обучение на персонала за приготвяне на меню по стандарти. Развитието продължава.
От февруари 2010 година водя свое кулинарно предаване.
Съорганизатор съм на пътуващия кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”, чиято цел е да популяризира и съхранява българските кулинарни традиции.
За да се случват добре нещата в нашата професия е необходимо безкрайно точно планиране. Когато то не е направено, задължително следват неприятности. Гафове се случват навсякъде. По-важното е клиентът, гостът, този, който трябва да бъде обслужен, да разбере колкото се може по-малко за твоя проблем. В крайна сметка при нас важи правилото: „Клиентът винаги е прав”.

Един въпрос, който е интересен – Мъжете ли са по-добрите готвачи?
„Не смятам, че има битка и не смятам, че може да кажем кой е по-добрият. Познавам много добри готвачи – и наши, и чуждестранни и сред тях има както мъже, така и жени. Не може да се направи такова разграничение. Когато човек е намерил своето призвание в професията си, когато влага любов в онова, което прави, нещата се получават добре.”

С много любов създава и своите прочути тематични менюта. Началото слага с доматеното меню. С любимия на българите зеленчук, Пеньо приготвя салата, супа, риба и… десерт.” Десерт с домати звучи малко шокиращо, но пък, когато го опитате ще разберете, че е много вкусно”

Кое е най-важното за клиентите
“Факт е, че по света хората очакват за парите, които са платили, да получат подобаващо качество. Това е важното.”

През 2008 г. е единственият готвач от Източна Европа, поканен да участва във фестивала Food Culture в Страсбург като член на “Евроток България”. На Пеньо Иванов се падна нелеката задача да готви за представители на пресата, които отразяват подобен род събития, за бизнесмени от бранша, членове на Европарламента. Регламентът предвижда менюто да е съставено от три компонента, като задължително условие е използването на сьомга, зехтин и елзаско вино. От Пеньо обаче се изисква да направи и един допълнителен елемент – топло предястие от гъши дроб. „Българският майстор-готвач Пеньо Иванов омая гостите с кулинарните си умения”, пише по повод участието му в кулинарния фестивал Франс прес. Уменията си на готвач Пеньо Иванов се стреми да предаде и на онези, които тепърва стъпват на пътя на професионалната кулинария. Част от времето си той посвещава на подготовката на млади готвачи в рамките на усилията на “Евроток България” за налагането на професионални стандарти в ресторантския бизнес у нас.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории