Последни Рецепти
Последни Статии

Антибиотици от природата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Антибиотици от природата

В сезона на мъглите, настинките и вирусите природните антибиотици са силно оръжие срещу високата температура и кашлицата. Чесън, ехинацея, лимонов сок и бъз помагат да се предпазим от болести и да ги преборим по-лесно.

Кои храни пазят от грип

Чесънът е познато средство за предварителна защита на организма. Притежава антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Неговото съединение алицилин не само потиска растежа на патогени в човешкото тяло, но дори ги унищожава при контакт. Силата на чесъна е най-висока, когато е суров, но дори готвенето на високи температури не може да отнеме напълно благотворното му действие.
Полезният чесън
chesyn-1-300x225

Ехинацеята стимулира имунитета и е с доказано противовъзпалително, антимикробно и противораково действие.. Действието на ехинацеята, особено срещу бактериите се дължи на веществото ехинакозид, което се съдържа в корените. Ехинакозидите са активни срещу стрептококи и стафилококи – 6 мг ехинакозид е природният еквивалент на една единица пеницилин. Използва се като средство за профилактика и облекчаване на симптомите при простуда и грип, бронхити, инфекции на пикочния мехур и чести вагинални гъбични инфекции. Препоръчва се при склонност към често боледуване от простудни заболявания. Засилва имунната система, като повишава броя на белите кръвни клетки и стимулира активността им и производството на антитела. Извежда от тялото образувалите се при заболяването токсини.
Ехинацея

Лимоните имат антисептично действие и са богати на витамин С и на витамини от група В. Флавоноидите и лимоноидите, на които лимоните са богати, засилват имунната ни система.
– Лимоните помагат при хрема – За да я овладеете още в началото, можете да капнете по една капка лимонов сок в крайчеца на всяка ноздра. Ако хремата е силна може да пиете чай от две цветчета карамфил, една пръчка канела и една щипка мащерка. Към чая се добавя лимонов сок и мед.
– При болки в гърлото, може да се прави гаргара с лимонов сок и сол
– При висока температура – направете компрес с вода в която сте капнали лимонов сок

Бъз. За него е казано много, полезен е и вкусен, на сироп или на сладко, сушен за чай. Чай или сироп от бъз помагат за освобождаване и откашляне на секрета от белите дробове, като едновременно с това подсилват устойчивостта на организма.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории