Последни Рецепти
Последни Статии

Антиоксиданти

Добавено в Здравословно хранене, Кулинарен справочник

Добави към моето меню

Антиоксиданти
Дума много често срещана когато стане дума за здравословно хранене. Какво са антиоксидантите? Вещества, които забавят или блокират вредното въздействие на свободните радикали като по този начин защитават клетките.

Дишане и окисляване – са двата процеса на които се основава живота на всички анаеробни организми, от амебата до човека. Но окислението, което дава на клетките жизнена енергия може също и да ги поврежда. В резултата на окислителните процеси в клетките се образуват свободни радикали, които започват верижни реакции, които водят до разрушаване на клетката. За да спре тези верижни реакции природата е създала антиоксидантите.
Основното свойство на антиоксидантите способността да унищожават свободните радикали в организма – токсини, тежки метали, токсични съединения, които отделят отровни оксиди и застрашават организма от болести. Те се свързват със свободните радикали и спират вредното им влияние върху организма.

Като антиоксиданти можем да определим различни видове органични и неорганични съединения, като аскорбинова киселина (Витамин C), Витамин Е, Флавоноидни вещества, Фелурова киселина и други.

Антиоксидантите не само унищожават свободните радикали, но и подобряват физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии, токсични вещества и подобряват имунната система.

Селенът и цинкът често се споменават като антиоксиданти, но сами по себе си са химични елементи и подпомагат косвено активността на някои антиоксидантни ензими.

Организмът на човек самостоятелно синтезира някои антиоксиданти като
коензим Q10 (витамин Q10, убихинон),
глутатион
супероксид дисмутаза -фермент
каталаза – фермент, който катализира разлагането на образувания в процеса на биологично окисление водороден пероксид на вода и молекулярен кислород (2H2O2 → 2H2O + O2), а също окислява в присъствието на водороден пероксид нискомолекулярни спиртове и нитрати
глутатион-пероксидаза (GPx) – фермент – може да го набавим и с пресни плодове и зеленчуци, като авокадо и аспержи, както и броколи, брюкселско зеле, къдраво зеле – съдържат GPx и много цистеин – аминокиселина, която се използва от черния дроб за синтезиране на глутатиона..
Тези вещества се синтезират в клетките и не е необходимо да постъпват отвън. Но тези антиоксиданти на организма не са достатъчни и са необходими витамини и някои др. активни природни вещества, които притежават антиоксидантни свойства.

orehi apple pix

Съдържание на антиоксиданти в храната

Храни богати на Витамин А
Животински – рибено масло, черен дроб (телешки), хайвер, мляко, краве масло, сметана, извара, сирен, яйчен жълтък
Растителни източници – зеленчуци – зелени и жълти зеленчуци – моркови, тиква, чушки, спанак, броколи, зелен лук, магданоз
Бобови – соя, грах
Плодове – кайсии, праскови, ябълки, грозде, диня, пъпеш, вишни, череша, облепиха

Храни богати на Витамин С
Цитрусови плодове, Зелени зеленчуци, Диня, Броколи, брюкселско зеле, Карфиол, Зеле, Черна боровинка , Чушки, Ягоди, Домати, Кайсии, праскови

Храни богати на Витамин Е
Растително масло – слънчогледово, царевично, Ябълки, семките им, Орехи, Житни култури, Бобови култури, Яйчен жълтък, Дроб, Мляко, Овесена каша, Соя, Пшеница и пшенични кълнове

Флавоноиди и полофеноли
Червено вино, Грозде, черно, Соя, Чай, Клюква

Ликопен
Домати, Диня, Червен грейпфрут

Лютеин
Тъмнозелени зеленчуци – броколи, спанак, брюкселско зеле
Киви

Лигнан
Ленено семе, Овес, Ечемик, Ръж

Доказано е, че за да бъдат ефективни антиоксидантите трябва да постъпват в организма в състава на натурални продукти. Ефективността на комплекси от поливитамини и синтетични хранителни добавки учените имат много съмнения.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории