Последни Рецепти
Последни Статии

Кето диетата помага срещу грип

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

На тези, които следват принципите на нисковъглехидратното хранене е познат кето грип, състоянието на неразположеност, което може да продължи и месец след намаляване на въглехидрати в храненето.
Сега ще разгледаме друга тема – как режим на хранене с малко въглехидрати и увеличен прием на мазнини предпазва и помага на организма да се справи с грипа (influenza)

Резултатите от изследване на американски учени от университета Йейл показват, че лабораторните мишки, подложени на кетогенна диета, са били в състояние да се борят по-успешно с грипния вирус, отколкото мишките на хранителен режим с високо съдържание на въглехидрати.

keto food
Основни продукти в кето диета

Екипът на Акико Ивасаки (Akiko Iwasaki) от Медицинския университет в Йейл открива, че кето диетата намалява възпалението при мишки с подагра. Тъй като възпалението е често срещано както при подагра, така и при грип, изследователите предполагат, че кето диетата може по подобен начин да се справи с възпаление, свързано с грипа, което може сериозно да увреди белите дробове.

Кетогенната диета при хората включва хранене с мазна риба, месо, птици, млечни и зеленчуци без скорбяла – активира подмножество от Т-клетки в белите дробове, които не са били свързвани преди това с реакция на имунната система към грипа, засилвайки производството на слуз от клетките на дихателните пътища, които могат ефективно да уловят вируса на грипа, съобщават изследователите.

Основни продукти в кето диета
Настоящото проучване показва, че мишките, хранени с кетогенна диета и заразени с грипния вирус, имат по-висока степен на преживяемост от мишките при нормална диета с високо съдържание на въглехидрати.

Изследователите установяват, че кето диетата увеличава в белите дробове броя на специфичен тип Т-клетки (γδ T cell), които са важни за имунния отговор на организма. Увеличаването на тези Т-клетки намалява чувствителността към инфекцията на клетките, покриващи белите дробове и увеличава производството на слуз.
Изглежда, че тази допълнителна слуз е важна за защитата на мишките, защото улавя грипния вирус и спира разпространението му.
“Това проучване показва, че начинът, по който тялото изгаря мазнините, за да произвежда кетонови тела от храната, която консумираме, може да подсили имунната система за борба с грипните инфекции”, допълва Вишва Диксит, специалист по имунобиология и съавтор на изследването.

Въпреки че метаболизмът на мишките и човека и се различават, откритието може да означава, че и хората получават подобна защита срещу грип, когато са на кето диета.

Кето диетата е полезна при рак – на онкоболните се препоръчва хранене с много протеини и основно с месо

„Знаехме, че има връзка между начин на хранене и имунитета. Известно е, че например консумацията на храни, богати на витамин С, укрепва имунната ни система. Преминаването към кето диета може да помогне за укрепване на имунната система, така че е добре да се има предвид в борбата с инфекциите, коментира Джон Трегонинг (John Tregoning) от Имперкия колеж в Лондон, който не е участвал в проучването.

Източници:
Eating a keto diet may give some protection against the flu https://www.newscientist.com/article/2223688-eating-a-keto-diet-may-give-some-protection-against-the-flu/
Ketogenic diet activates protective γδ T cell responses against influenza virus infection – https://immunology.sciencemag.org/content/4/41/eaav2026

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории