Последни Рецепти
Последни Статии

Няма безвредно пушене

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

31 май – Международен ден за борба против тютюнопушенето или Световен ден без тютюнев дим. Отбелязва се от 1987 г. по инициатива на Световната здравна организация. За първи път се чества на 31 май, 1988г. Традиционно, на този ден се провеждат различни кампании, които са насочени към отказване от вредния навик.

Какво се случва с тялото когато спрете цигарите
Няма безвредно пушене. При всички видове пушене се инхалират токсични вещества. При кашлица, продължаваща повече от четири седмици, при хриптене в гърдите, задължително трябва да се посети специалист. Задухът е късен симптом на белодробните заболявания и не трябва да се чака да се появи, казва Д-р София Ангелова.

cigari-the-end

– В края на XV век за първи път започва употребата на тютюн за смъркане – от моряците на Христофор Колумб.
– В средата на XVIII век учените установяват, че употребата му води до рак на носната кухина. В края на века е установено, че пушачите на пури правят рак на устните.
– В началото на XX век немски лекар доказва връзката между пушенето и рака на белия дроб.
– През 60-те години има реклами за цигари, но започват и първите кампании за отказ на цигарите.
– Днес освен цигари, тютюн за пушене, се предлагат електронни цигари и бездимни цигари (това са устройства за нагряване на тютюн). Рано е да се каже какво ще е влиянието върху здравето на пушенето на бездимните цигари. Това зависи и от индивидуалната чувствителност на белия дроб на всеки от пушачите.

Какви са фактите:
– 66 на сто от мъжете и 50 на сто от жените във възрастовата група 25-44 г. са пушачи в България. Това сочат данни на Евростат по повод Световния ден без тютюнопушене през 2019 г.

– Според актуални данни на НСИ у нас активни ежедневни пушачи са близо 40 процента от мъжете и 18 на сто от жените, което на практика означава, че има 1,3 милиона ежедневно пушещи българи и около 680 хиляди редовни пушачки жени.

– Особено тревожно е нарастване на пушачите във възрастта 13-16 години – в тази група пушат 42 на сто от момичетата и 31 на сто от момчетата. Тревожно намалява и възрастовата граница, при която деца пропушват за пръв път – 8-10 години.

– Близо 68 на сто от българските деца са били подложени на пасивно тютюнопушене, което също е особено негативно за здравето.

– Според данни на експерти от Националния център по обществено здраве и анализи у нас почти три пъти е нараснала консумацията на цигари за половин век – от 1050 къса през 1950 г. – до 3150 къса през 2001 година, което поставя страната ни на едно от челните места в света по потребление на цигари на глава от населението – 6,6 броя цигари средна дневна консумация.

– Тютюнопушенето е най-важната предотвратима причина за редица хронични заболявания и преждевременна смърт – днес цигарите убиват по 1 на всеки 10 души по света, а се очаква през 2030 година съотношението да достигне 1:6 или прогнозирани около 10 милиона смъртни случая годишно от употребата на цигари.

– През 2018 г. в страната са починали около 110 хиляди души, като близо 15 процента от тях или около 17 хиляди са били болни от някаква форма на рак, като тютюнопушенето, което е основен отключващ фактор за редица заболяван. От рак на белите дробове са починали близо 3 300 души, като от тях 2 600 са били мъже и 700 са били жени

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории