Последни Рецепти
Последни Статии

Безглутеновите храни не са мода

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Няма причина да вярвате, че избягването на храните с глутен е полезно за здравето, освен ако не страдате от хранителна алергия, свързана с глутенова непоносимост или при намалена функция на щитовидната жлеза – болест на Хашимото. Но ако имате установено такова заболяване, най-вероятно вече сте член на група като Без глутен и захар е по-вкусно – https://web.facebook.com/groups/377647522594675/

Безглутеновите храни не са по-здравословна алтернатива

gluten free bbc

Глутенът, бавния убиец, за тези които са алергични към него
Безглутеновото хранене се превърна в световна тенденция и към нея се придържат дори хора, които могат да включат протеина в режима си.

Сюзън Махади е гастроентероложка и преподавателка в университета Монаш в Австралия. Тя съветва хората да не избягват глутена, освен ако не страдат от болестта целиакия.
“За хората без целиакия няма съществуващи доказателства, които да подкрепят твърденията, че стриктната безглутенова диета е полезна за здравето”, казва тя.

“Дори е възможно обратното да е вярно и избягването на пълноценни зърнени храни, водещо до нисък прием на фибри, да е вредно”, добавя специалистката.

gluten pix 1

В проучвания от предишни години на университета в Торонто, Канада, е установено, че фибрите предоставят допълнителна защита от сърдечносъдови заболявания и че избягването на глутена повишава риска от диабет тип 2.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории